Schacket har enat eleverna i Alviksskolan – nu spelar de final

Publicerad 26 maj, 2024 av Ingemar Falk

Alviksskolans pedagog Daniella Jahns med schacklaget Kings and Queens som spelar i Yes2Chess-finalen på tisdag: Aniket Kumar, Nawar Alissa, Nicholas Bychkov Zwahlen, Charlie Madill och Max Glassel. Foto: Alviksskolan

Hoppet fanns där, men ingen i Alviksskolan hade vågat tro på framgången som just nu utspelar sig i skolschacktävlingen Yes2Chess.

Den kommunala skolan i Stockholm har tagit sig ända fram till tisdagens final i högstadieklassen. På vägen dit har Alvikslaget som heter Kings and Queens lyckats besegra starka kandidater som de Internationella engelska skolorna i Jönköping och Tyresö

Schackspelarna som gjort det möjligt är Aniket Kumar, Max Glassel, Nicholas Bychkov Zwahlen, Charlie Madill och Nawar Alissa.

– Det har varit ett fantastiskt engagemang på skolan under tävlingen, och nu inför finalen har både lärare och rektorn Henrik Nöbbelin önskat laget lycka till, säger pedagogen Daniella Jahns med stolt röst.

Hon berättar hur schacket fick fäste på Alviksskolan.

– Det blev en trend förra läsåret att eleverna började spela schack mot varandra, både på mobilerna och över brädet. Vi skapade en egen schacktävling och finalen avgjordes i ett klassrum där alla elever fick stå i en ring runt bordet och heja på spelarna.

Inför Yes2Chess-säsongen var schackintresset stort på Alviksskolan, men förväntningarna var inte jättehögt ställda när allt drog igång i januari. Man tog en match i taget, som det heter på känt sportspråk.

– Det är helt fantastiskt att vi gått hela vägen till final. Det spelar ingen roll om vi blir etta, tvåa, trea eller fyra. Allt som hänt känns redan som en seger, säger Daniella Jahns som berättar att spelarna i laget kan vänta sig att bli uppmärksammade rejält.

– På skolavslutningen ska de få ställa sig på scenen, och ta emot hyllningarna de förtjänar så väl, säger hon.

Under intervjun vill Daniella Jahns också lyfta fram att schacket har blivit något som förenat elever som annars kanske inte umgås med varandra.

– Schacket har verkligen enat dem. De elever som deltar är elever med olika bakgrund och erfarenheter som samsas kring ett gemensamt intresse. Man upplever verkligen att de respekterar varandra och det är så fint att se.

Lagen i Yes2Chess-finalen i högstadiet blir:

  • Schackverkstan Stockholm, Engelska Skolan Norr
  • Kings and Queens! Alviksskolan, Stockholm
  • SuperS, Berzeliusskolan 5
  • Franska Skolan SK Gul, Franska Skolan/Ecole francaise

Här kan du följa resultaten med start klockan 08.30