Storbråket: Dubov vägrade spela i munskydd

Publicerad 23 januari, 2022 av Ingemar Falk

Daniil Dubov. © Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2022

Det är inte lätt att arrangera en schackturnering mitt under en pandemi. Det fick organisatörerna av Tata Steel Chess erfara på lördagen.

En i Daniil Dubovs team på plats i Wijk aan Zee konstaterades ha covid-19, men själv hade den ryske schackstjärnan testat negativt i sitt snabbtest och var beredd att gå och spela partiet mot Nederländernas hemmahopp Anish Giri.

Då kom nya besked: Arrangörerna som tidigare låtit alla spelare välja själva om de vill spela i munskydd ombad nu Daniil Dubov att bära det för att skydda Anish Giri.

Dubov vägrade och dök aldrig upp till rondstart. Anish Giri vann därmed på walk over.

ANish Giri gör första draget.ö Daniil Dubovs stol står tom. © Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2022

Till saken hör att sekundanter till två andra spelare i turneringen insjuknat tidigare i veckan i covid-19. Dessa spelare har dock inte ombetts av arrangören att spela med munskydd på under sina partier utan har fått göra sina egna val. Med omikronvarianten som härjar i Europa har Tata Steel Chess inte lyckats skapa en kassaskåpssäker bubbla för spelarna och deras team, och när fallen ökar har arrangörerna tvingats införa striktare regler under turneringens gång.

Tata Steel Chess gick under dagen ut med denna skrivelse:

Daniil Dubovs beslut delade schackvärlden i två läger. De flesta tyckte att han skulle överge sina princip att vägra munskydd med tanke på situationen för turneringen och spelarnas säkerhet.

Men Dubov fick också stöd för sitt agerande.

Och bland dem fanns överraskande nog hans ryske landsman Sergej Karjakin. De två hade en konflikt för bara en månad sedan när Daniil Dubov kom ut som Magnus Carlsens medhjälpare i VM-matchen mot ryssen Ian Nepomnjasjtjij.

Sergej Karjakin tyckte enligt parollen “alla ryssar håller ihop” att det var direkt olämpligt att Dubov hjälpte motståndaren när Nepomnjasjtjij slagit sig fram till en VM-match.

Men här i Tata Steel Chess får Dubov full support av Karjakin som också lade till: “Och själv kommer jag aldrig någonsin bära en mask när jag spelar ett schackparti”.

Tata Steel Chess fortsätter på söndagen med rond 8. Enligt programmet ska då Daniil Dubov spela mot polacken Duda. Vi får se om han dyker upp…