Efter fridagen- övertygande vinster för Nils Grandelius och Pia Cramling

Publicerad 4 november, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Nils Grandelius tog en viktig seger mot Vincent Keymer. Foto: FIDE/ Anna Shtourma

Det var fridag i tisdags i turneringen FIDE Chess.com Grand Swiss i Riga. Den fridagen verkade göra våra svenska representanter gott då både Nils Grandelius och Pia Cramling vann sina partier i sjunde ronden.

Nils hade inga problem som vit mot Vincent Keymer och valde en skarp variant i caro-cann och kom tidigt bra. En lång rockad från motståndaren befäste fördelen och Nils vann kvalité. Efter det hade Nils kontroll i hela partiet, och efter drag 60 och sju timmars spel fick Vincent nog och gav upp.

Partiet går att spela igenom här nedan:

En viktig vinst för Sverigeettan som därmed tar ett kliv uppåt i tabellen. Idag spelar Nils Grandelius på ett av toppborden med vit mot världstvåan Fabiano Caruana.

I damklassen vann blev det även där en övertygande seger för PIa Cramling. Pia som svart fick tidigt bekvämt spel och bara förstorade sin fördel mot Irine Sukandar. Partiet fick ett snabbt förlopp och en bekväm seger för Pia.

Pia Cramling tillbringade fridagen utomhus och fick byta miljö. Såg ut att vara ett gott segerrecept. Foto:FIDE/ Mark Livshitz

En viktigt vinst för Pia som därmed tog sig upp i tabellen inför de fyra sista ronderna och har 4 poäng. Nu väntar Agrawal Vantika från Indien i nästa rond.

Pias vinstparti går att spela igenom här nedan:

Ett viktigt parti i denna rond var det mellan två av ledarna. Alireza Firouzja som vit mot Evgeniy Najer. I partiet uppkom ett tornslutspel som såg ut att gå mot remi . I ett viktigt läge gjorde Evgeniy ett ödesdigert misstag.

Ställningen nedan är remi vid svart vid draget. Viktigt för svart att behålla sin fribonde. En tänkbar varian kan t.ex vara 50. – Kg6 51. Tf1 Tb2 + och svart kan utnyttja att en kantbonde oftast leder till remi och därmed hålla remi. I ställningen nedan gjorde svart en felräkning och tog dam för tidigt och vit hann först. Nedan går det att spela igenom slutdragen och den instruktiva vinsten från vits sida.

En viktig seger för Alireza Firouzja som nu återtar sin tidigare ensamma ledning och just nu har 5,5 poäng. I damklassen behåller också Tinjie Lei sin ensamma ledning och har 6 poäng.

Sändningen från rond 8 följs som vanligt från 13.00 och information på länkarna nedan.

Resultat och ställning öppen klass Resultat och ställning damklassen Livesändning båda klasserna