Nils Grandelius: “Riktigt kul att få en plats i Tata Steel”

Publicerad 26 oktober, 2021 av Ingemar Falk

Nils Grandelius i intervju om platsen i Tata Steel Masters i schack 14–30 januari 2022. Foto: Lars OA Hedlund

Nils Grandelius som är i Riga just nu för att spela i FIDE Grand Swiss har under tisdagen säkert fått många lyckönskningar – inför Tata Steel Masters 14–30 januari 2022…

Arrangörerna av Tata Steel Masters offentliggjorde startfältet på tisdagen, och bland alla starka världsspelare fanns Nils Grandelius namn med. Det svenska schackhoppet gör därmed sin andra raka turnering i nederländska Wijk aan Zee.

– Det får gärna bli en tradition det här, säger Nils Grandelius skämtsamt.

För Sverigeettan vet mycket väl om att konkurrensen om de 14 platserna i Tata Steel Masters är stenhård.

– Så är det, och det känns förstås väldigt hedrande. Det ska bli riktigt kul att få förbereda sig och möta de allra bästa i en lång och tuff turnering, säger Nils Grandelius.

På andra sidan brädet kommer han under två intensiva veckor bland annat ha världsettan Magnus Carlsen och världstvåan Fabiano Caruana. Ytterligare fem spelare på topp 20 i världen finns med i Wijk aan Zee: Anish Giri (7), Richard Rapport (10), Sjahrijar Mamedjarov (11), Jan-Krzysztof Duda (15) och Sergej Karjakin (18).

– Om startfältet i förra upplagan kanske var lite svagare på grund av coronapandemin blir nästa uppställning som ett mer normalt år i Tata Steel Masters. Det är toppklass på motståndet, säger Nils Grandelius.

När inbjudan kom till förra turneringen blev Nils Grandelius rejält överraskad.

Och den här gången..?
– Faktiskt inte lika överraskad. Jag kände med mig att förra turneringen gick väldigt bra, och jag ledde när vi kommit halvvägs. Så jag hade hoppats på att få en ny chans, säger Nils Grandelius som efter förra upplagan mottog Fair play-priset av arrangörerna.

Vad betyder den här platsen i Tata Steel Masters 2022 för dig personligen och svenskt schack i stort?

I Norge är Nils Grandelius lika känd som Frida och Zlatan, skrev Sportbladet i januari. Foto: Aftonbladet.se

– För svenskt schack tror jag faktiskt att det betyder en hel del. Det blev mycket uppmärksamhet i media förra gången, speciellt när det gick gick så bra i början, säger Nils Grandelius som säkert inte är en lika stor doldis i idrotts-Sverige numera.

– Och personligen blir det här en riktigt rolig utmaning förstås. Eter Grand Swiss, SVT-sändningen 14 november och lag-EM kommer jag att ha 6–7 veckor till Tata Steel Masters. Åtminstone fyra av de veckorna kommer det bli riktigt hård träning. Jag ska komma så bra förberedd som jag kan till turneringen.

Ett fokusområde blir att fortsätta jobbet med att använda betänketiden på bästa sätt. Nils Grandelius hamnade i tidsnöd i flera partier i förra Tata Steel.

– Och även i höst har jag tappat onödiga poäng på det, säger Nils Grandelius som arbetar fram nya metoder för att hantera betänketiden bättre.

Nils Grandelius hoppas också att kunna bibehålla trycket genom hela turneringen. I Tata Steel Masters 2021 ledde han i halvtid, men blev till slut nia.

– Ja, jag siktar verkligen på att få till en starkare avslutning den här gången.

Den årliga turneringen i WIjk aan Zee anses med rätta vara schackets Wimbledon. Det är en turnering med prestige – och tradition.

Den första upplagan spelades 1938, och genom historien har vi sett två svenska segrare: Gideon Ståhlberg 1956 och Ulf Andersson 1983.

Gideon Ståhlberg och Ulf Andersson vann båda i Wijk aan Zee. Foto: Wikimedia och Tidskrift för schack nr 2/1983.

Här är listan på alla segrare:

Startfältet i Tata Steel Masters 2022 Återse Grandelius partier i Tata Steel 2021