I väntan på världsmästaren

Publicerad 30 juli, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Världsmästaren Magnus Carlsen på väg ut från spellokalen i Sochi. Han kommer ensam men det är många som väntar på honom. Foto: Anastasiia Korolkova / FIDE

Att vara världsmästare i schack innebär mycket. Det handlar inte bara om vara bäst i världen, utan också att vara idol och dyrkad.

Det ser vi exempel på i bilderna från pågående FIDE World cup i Sochi i Ryssland. Magnus Carlsen är otroligt populär och efter partiet väntar en en hel hop av människor på honom utanför spellokalen.

När kommer han ? Alla med samma önskan. En autograf och kontakt med den stora idolen. Foto: Anastasiia Korolkova / FIDE

Självklart blir det autografer och på bilden nedan är skrivandet i full gång. Det går inte att ta på miste på vilken glädje detta ger och en stor upplevelse att få vara i närheten av världsmästaren i schack.

Kanske har vi någon blivande toppspelare som får ta emot en autograf.. Foto: Anastasiia Korolkova / FIDE
Härlig känsla att få stå bredvid sin stora idol ! Foto: Anastasiia Korolkova / FIDE

Världscupen börjar dra ihop sig och nu på söndag är det dags för semifinal.

Magnus hade en lyckad idag i kvartsfinalen då han besegrade Etienne Bacrot och gick vidare till semifinalen. Där får han möta Jan-Krzysztof Duda.

I den andra matchen får Vladidir Fedoseev möta vinnaren i matchen mellan Sam Shankland och Sergey Karjakin. Den matchen spelas som tiebrek idag 14.00.

Nu väntar två fridagar för Magnus då semifinalen startar på söndag. Han berättade i segerintervjun att han var ganska trött efter att ha spelat åtta partier i rad.

På frågan vad han skulle göra under dessa dagar blev en svaret att det skulle bli en avkopplande vandring i bergen.

Sochi är en stad som ligger vid Svarta havet och Kaukas-bergen. En populärt resmål för skidor bland annat för den ryska befolkningen , men just nu är det schack som spelar huvudrollen.