Så görs Grand Prix om till nästa VM-cykel

Publicerad 17 juni, 2021 av Ingemar Falk

Wesley So och Ian Nepomnjasjtjij var med i förra Grand Prix-serien 2019. Foto: Niki Riga/FIDE

Världsschackförbundet FIDE presenterade på torsdagen det nya formatet för Grand Prix-tävlingarna som ingår i nästa VM-cykel.

De två bästa i Grand Prix-serien får platser i Kandidatturneringen 2022.

Coronapandemin som inneburit ett stopp för alla stora turneringar i drygt ett år har inneburit ett pressat schema inför nästa VM-match innan ens höstens drabbning mellan Ian Nepomnjasjtjij och Magnus Carlsen startat i november.

FIDE.s partner Worldchess har gått ut med att man hoppas arrangera nästa VM-match redan i slutet av 2022, alltså bara ett år efter duellen Nepomnjasjtjij–Carlsen.

Grand Prix-serien 2022 kommer att se flera förändringar. Det blir tre turneringar, och alla spelas under perioden februari–april. För att undvika eventuella coronarestriktioner kommer samtliga GP-tävlingar spelas på en och samma plats. Men den orten är inte utsedd än.

Nytt är också att Grand Prix-serien utökas till 24 spelare. 16 av dessa tas ut baserat på prestation i FIDE World Cup i juli och FIDE Grand Swiss i höst. Det skulle kunna innebära att Sverigeettan Nils Grandelius kan vara med och hugga om dessa GP-platser om han skulle lyckas bra i någon av de två turneringarna.

Resterande spelare tas ut via rating, och två nomineras av FIDE och World chess.

Samtliga 24 uttagna spelarna får vara med i två av tre GP-turneringar, och totalpoängen avgör slutställningen.

Spelformatet kommer också att förändras. I varje Grand Prix-tävling blir det gruppspel följt av utslagningsmatcher i ett slutspelsträd. Samma format som ett ishockey-VM eller ett fotbolls-VM med andra ord.