Svensk mästare kvalade in till FIDE World Cup i nästa VM-cykel

Publicerad 29 april, 2021 av Ingemar Falk

Så här såg det ut när Europaturneringen för små länder avgjordes. Foto: ECU

Knappt har Kandidatturneringen avslutats förrän kvalen till nästa VM-cykel är igång.

En av de första att kvala in till FIDE World Cup som är en av flera kvaltävlingar till Kandidatturneringen är en svensk mästare från 1990.

Det handlar om IM Michael Wiedenkeller som numera bor och spelar för Luxemburg. Han vann European Small Nations Hybrid Chess Championship 2021 och bärgade därmed en plats i FIDE World Cup. Detta efter en hård kamp mot Färöarnas schackhjälte Helgi Dam Ziska som blev tvåa.

Michael Wiedenkeller. Foto: Lars OA Hedlund

Som turneringsnamnet antyder handlade det om hybridschack, där spelare från olika länder möttes online. Alla spelare satt i respektive lands utsedda spellokal, och partierna övervakades på plats av domare.

22–30 maj spelas EM i hybridschack där de 36 bästa tar en plats till FIDE World Cup. Då planerar Sverigeettan Nils Grandelius att vara med och hugga om en plats.

Avslutningsvis kan vi berätta att Michael Wiedenkeller lyckades med samma bedrift 2014. Då vann han också European Small Nations och tog sig till FIDE World Cup 2015. Där fick han möta världsstjärnan Levon Aronian, och det blev förlust.