Världspremiär: officiell hybridturnering

Publicerad 17 februari, 2021 av Axel Smith

Till helgen spelas Hybrid Cities Chess Cup, en elorankad hybridturnering. Lag från Barcelona, Oslo, Bratislava och Malmö samlas i respektive lokaler med DGT-bräden och överföring via Lichess. Tiger Hillarp spelar på bord 1 för Malmö och Deniz Arman streamar via www.tepesigemanchess.com.

Starttider: lördag kl 10 & 16, söndag kl 11. Laguppställningar presenteras på torsdag här på schack.se.

Stadsmatcher var vanligare i schackets begynnelse. Göteborg-Stockholm 1840 är det tidigast kända svenska schackpartiet. Malmö förlorade mot Lund 1848. Då samarbetade spelarna om ett parti, 172 år senare spelar de fyra spelarna var sitt parti.
Att spela från distans är heller inget nytt. Telegrafmatchen mellan Wilhelm Steinitz och Mikhail Tjigorin 1890-91 var en kamp mellan den två schackskolor, men kan snarare ses som korrpartier som pågick under flera månader. Däremot deltog Bobby Fischer år 1965 i Capablanca Memorial via telefon, då han inte fick inresetillstånd. Det var före Fide införde elotalen.