Nils Grandelius laddar för Europakval – i hybridschack

Publicerad 26 mars, 2021 av Ingemar Falk

Nils Grandelius siktar mot att nå World Cup. Foto: Lars OA Hedlund

Hybridschack – den nya formen av mer klimatvänliga schackturneringar har fått en boost i och med coronapandemin som omöjliggör internationella turneringar just nu – blir spelformen för Europakvalet till FIDE World Cup.

Sverigeettan Nils Grandelius är redo för Europas hybridschackkval som ger de 36 första en plats i FIDE World Cup – turneringen som är en möjlighet att ta sig till Kandidatturneringen i nästa VM-cykel och slå sig fram till match om värlsmästerskapstiteln i schack.

– Som nödlösning i brist på alternativ är det här ett försök åtminstone. Jag räknar nog med att spela, ja! säger Nils Grandelius som numera bor i Köpenhamn.

Ja, har du tänkt på var du kan sitta i för lokal och spela?
– Det är ännu oklart – det beror på hur arrangemanget ser ut i Sverige och Danmark, vad som blir smidigast, säger Nils Grandelius.

Europas hybridschackturnering spelas 22-30 maj och är också sanktionerat av FIDE som kval till världsschackförbundets World Cup-turnering.

De första fyra omgångarna avgörs i långpartier. Det är då det gäller att ta sig vidare.

De 36 spelarna som sedan tar sig fram till femte omgången belönas med en World Cup-plats, och dessa 36 spelar en snabbschacksturnering över 9 ronder med betänketiden 10 minuter + 3 sekunder för att en vinnare ska utses.

Men, som sagt, målet för alla anmälda spelare är att ta sig till den där femte omgången som ger en world cup-plats.

Så spelas hybridschack