11.00: Sista ronden för Malmö i Cities Cup

Publicerad 21 februari, 2021 av Ingemar Falk

Reglerna gås igenom före turneringsstarten. Till vänster får stormästaren Axel Smith hjälp av teknikern Anders Hansen att komma igång och till höger har stormästaren Tiger Hillarp just startat sitt parti. Notera att han inte har någon motståndare på andra sidan brädet. Motståndarens drag registreras på datorskärmen. Spelarna sitter åtskilliga mil från varandra i varsin spellokal. Foto: Johan Sigeman/TePe Sigeman

Se bilden här ovan. Så såg det ut när det spelades hybridschack i Malmö live.

På stora bilden kan vi se Tiger Hillarp spela ett “hybridparti”. Hans motståndare sitter i en annan lokal i ett annat land. Dragen som motståndaren gör dyker upp på Tigers datorskärm och sen flyttar han pjäserna på brädet.

Allt spel övervakas av både tekniker – och förstås domare för att undvika fusk. Världsschackförbundet FIDE har numera godkänt hybridschack för ELO-rating och Cities Cup blir först att testa den nya spelformen.

I dag spelas tredje och sista ronden. Du kan följa Deniz Armans livekommentering i webb-TV här.

TePe Sigemans webbsida har lottning, livepartier och resultat.

Teknikern Anders Hansen sänder också live på YouTube inifrån spellokalen i Malmö live. På den här Youtube-kanalen kan du hitta sändningen.