Spansk överraskning i starten

Publicerad 23 november, 2020 av Ingemar Falk

David Antón Guijarro besegrar Peter Svidler. Foto: Chess24

Anish Giri imponerande och tog ledningen, Magnus Carlsen gjorde en ”mouse slip” och tappade damen i ett drag – men spelaren som kanske satte störst avtryck i inledningen av Skilling Open var ändå David Antón Guijarro.

Den spanske stormästaren med en rating på 2675 tillhör en grupp väldigt starka schackspelare med världsranking kring 50–100, just där Sveriges bästa schackspelare Nils Grandelius (2663) befinner sig.

Den här kategorin av spelare tränar stenhårt med arbetspass på 6–8 timmar om dagen, men har i coronatider haft det väldigt tufft. De bjuds väldigt sällan inte in till de slutna elitturneringarna där de stora pengarna finns, och normalinkomsten med seriespel och öppna turneringar är just nu en stängd dörr på grund av pandemin – undantaget är Sitges chess festival som hoppas genomföra sin turnering 12–23 december. För handen på hjärtat så är det samma 10-15 spelare vi ser gång på gång även när elitschacket klivit in i onlinevärlden på allvar.

”Underdogen” David Antón Guijarro hade en lyckosam första dag i Skilling Open. Foto: John Saunders/Gibraltar chess

Då Champions chess tour sänds på Eurosports digitala kanaler behövs säkert bredare startfält där man tar in spelare från flera länder för att öka intresset. De 16 spelarna i Skilling Open kommer från 14 olika länder. Spanien som har stolta schacktraditioner fick med David Antón Guijarro – och han tog verkligen chansen under första dagen av Skilling Open i Champions chess tour.

David Antón Guijarro som är rankad 63:a i världen besegrade dessa herrar:

  • Ian Nepomnjasjtjij, Ryssland (2784) – fyra i världen.
  • Teimour Radjabov, Azerbajdzjan (2765) – tia i världen.
  • Peter Svidler, Ryssland (2723) – 26:a i världen.

Mot Ian Nepomnjasjtjij fick spanjoren som svart in en fin liten finess som i 15:e draget:

David Antón Guijarro fick också remi mot världsnian Wesley So (2770). Den enda förlusten kom mot regerande världsmästaren Magnus Carlsen som efter damtorsken mot Ian Nepomnjasjtjij i inledningsronden tog 3,5 av 4 poäng och ligger delad tvåa med Antón Guijarro efter ledande Anish Giri (4 poäng).

Va? Magnus Carlsen skulle som svart flytta sin dam till b5, men tappade den på b4 och hamnade i slag. Magnus Carlsen sa i intervjun efteråt att han gav upp direkt innan Ian Nepomnjasjtjij slog damen med sin bonde: ”Jag ville inte att Ian skulle få dåligt samvete och börja diskutera med mig om att ta remi i stället. Men sånt här ingår i onlinespel så jag gav upp direkt så att han skulle slippa överväga såna tankar”. Foto: Chess24

Grundomgången i Skilling Open består av 15 ronder där alla möter alla. De åtta bästa spelarna går till kvartsfinal på onsdag.

På måndagskvällen spelas ronderna 6–10 och ställningen är:

Just nu delar Alireza Firouzja och Ding Liren den hägrande åttondeplatsen som garanterar en plats i kvartsfinalen. På spelarlistan visas ratingtalen i snabbschack för alla.
17.45: Live, dag 2 i Skilling Open Så tv-sänds Skilling Open Så spelas Champions chess tour