Stor guide: Så spelas Champions chess tour

Publicerad 19 november, 2020 av Ingemar Falk

Söndagen den 22 november startar Champions chess tour.

Den 22 november drar Champions chess tour igång med Skilling Open. Onlinetouren har 13 miljoner kronor i prispotten, och det stora affischnamnet blir norske världsmästaren Magnus Carlsen.

Skilling Open kommer också att sändas på Eurosports onlineplattform Eurosport Player från och med slutspelet som startar den 25 november med kvartsfinaler.

Här är en guide hur Champions chess tour spelas.

Antal tävlingar

Det blir totalt tio turneringar som sträcker sig från 22 november till september 2021. Programmet består av 6 Regulars, 3 Majors och avslutas med en final.

Alla turneringar pågår i nio dagar utan vilodagar, och det blir en ny turnering varje månad enligt detta schema:

  • 1. November: Regular
  • 2. December: Major
  • 3. Februari: Regular
  • 4. Mars: Major
  • 5. April: Regular
  • 6. Maj: Regular
  • 7. Juni: Major
  • 8. Juli: Regular
  • 9. Augusti: Regular
  • 10. September: FINAL

Turneringsformat

Regulars har 16 spelare, Majors har 12 spelare. Finalen har tio spelare.

I både Regulars och Majors möts alla spelare i grundomgången som pågår i tre dagar.

De åtta bästa går till utslagningstävlingen som börjar med kvartsfinaler. Detta slutspel tar sex dagar. Kvarts- semi- och final pågår i två dagar var.

Alla slutspelsmatcher består av två minimatcher med fyra ronder vardera.

Blir den första minimatchen oavgjord blir det inget särspel. Men om totala ställningen i minimatchen efter två dagar står oavgjord (1–1) tar särspelet vid med först två blixtpartier. Är ställningen fortfarande jämn avgörs matchen i en Armageddon.

Betänketid

I alla partier får spelarna betänketiden 15 minuter + 10 sekunders tiläggstid.
I särspel:
Blixt: 5 minuter + 3 sekunder.
Armageddon: Vit får 5 minuter, svart får 4 minuter. Vit måste vinna partiet för att ta hem segern. För svart räcker det med oavgjort.

Tourpoäng

Placering i grundomgångenTourpoäng Regular (tourpoäng Major)
110 (20)
28 (16)
36 (12)
45 (10)
54 (8)
63 (6)
72 (4)
81 (2)
9–160 (0)
SlutspelsresultatTourpoäng Regular (tourpoäng Major)
Förlorare i kvartsfinal0 (0)
Förlorare i semifinal10 (20)
Förlorare i finalen20 (40)
Segrare i finalen40 (80)
I Regular-turnering kan man vinna som mest 50 poäng (etta i grundomgången+seger i finalen i slutspelet). Skilling Open den 22 november är en Regular turnering. För Majorturnering kan man vinna max 100 poäng (etta i grundomgången+seger i finalen i slutspelet)

Vinnaren i vardera av de tre major-turnering kvalar direkt in till final. Vinnaren i en Regular-turnering kvalar in till en major-turnering.

De åtta bäst placerade i den totala touren bjuds automatiskt in till nästa turnering.

Finalen

De tre majorsegrarna och de sju spelarna med högsta tourpoäng får en plats i finalen som alltså totalt består av tio spelare.

Alla möter alla och varje möte består av en minimatch med fyra partier med betänketiden 15 minuter + 10 sekunder. Om minimatchen slutar 2–2 blir det särspel med blixtpartier och eventuell Armageddon om det fortsatt är oavgjort efter de två blixtpartierna.

Resultatet i minimatchen blir 3–0 om den avgörs utan särspel. Går matchen till särspel blir resultatet 2–1 till vinnaren.

En spelare kan med maximal utdelning få 27 poäng (nio stycken 3–0-segrar).

Finalen har inget slutspel. Däremot blir det en annan twist. I ett system liknande det som används i FedEx cup i golf, så kommer finalspelarna starta med olika poäng.

De som lyckats bäst i de nio inledande turneringarna före finalen får en högre startpoäng. Arrangörerna hoppas med detta borga för att alla kvaltävlingar före finalen blir en hård kamp om tourpoäng.