Live 17.45: Så tv-sänds Skilling Open med världseliten

Publicerad 22 november, 2020 av Ingemar Falk

Den nya TV-studion uppbyggd i Oslo och med kommentatorerna David Howell, Jovanka Houska och Kaja Snare. Foto: Chess 24.

Onlineturneringen Skilling Open med stora delar av världseliten på plats vid spelskärmarna startar klockan 18.00 på söndagen. En kvart innan är alla tv-sändningar igång.

Chess 24 satsar stort på TV-sändningarna från Champions chess tour som startar med Skilling Open. Det finns hela tre kanaler med kommentering på engelska. De är:

 • 1. Den snygga tv-studion:
  Länk till tv-sändningen.
  Uppbyggd i Oslo – och även anpassad för Eurosports sändningar som startar i och med slutspelet på onsdag. Kanalen riktar in sig på att fånga den breda tv-publiken och rutinerade Kaja Snare som gjorde schacksändningar för norska TV2 redan för 5-6 år sedan kommer att garantera touchen som fångat bredda massor i schacksändningar i Norge. Som experter i studion sitter brittiska titelspelarna David Howell och Jovanka Houska.
 • 2. Good old Chess 24 TV:
  Länk till tv-sändningen.
  Klubbspelarna som i åratal följt tv-sändningar på chess 24 känner igen sig. Det finns mycket mer att önska sig av produktionen, men innehållsmässigt är det top-notch för den som vill följa Skilling Open med mer avancerade schackanalyser. Med Peter Leko som kommentator kan tittarna också se fram emot en del humor och framför allt fantastiska berättelser från schackhistorien. Vid sin sida har han IM Tania Sachdev som jobbat mycket med schack-tv, bland annat som intervjuare i Gilbraltar Open.
 • 3. Simon Williams med gäster:
  Länk till tv-sändningen.
  Affischnamnet för Skilling Open är världsmästaren Magnus Carlsen. Han äger också Chess 24 – och Chessable som erbjuder schackkurser online. Så varför då inte anlita en av dem som håller i träningskurser på Chessable – Simon Williams?
  Den engelske stormästaren får tillgång till web cam-bilderna på spelarna, och får samma förutsättningar som kommentatorerna i de andra kanalerna. Simon WIlliams kommer varje dag bjuda in nya gäster i sin studio. Gäster som säkert också har spänannde och intressanta schackkurser till salu på Chessable.

Och här är startfältet som kommer att vara med i Skilling Open:

Hela startfältet.

Sju av dem tillhör världens tio högst rankade schackspelare:

 • 1. Magnus Carlsen, Norge
 • 3. Ding Liren, Kina
 • 4. Ian Nepomnjasjtjij, Ryssland
 • 5. Maxime Vachier-Lagrave, Frankrike
 • 6. Levon Aronian, Armenien
 • 9. Wesley So, USA
 • 10. Teimour Radjabov, Azerbajdzjan

Guide: Så spelas Champions chess tour.