Efter bråket – Carlsen gör comeback på chess.com

Publicerad 21 oktober, 2020 av Ingemar Falk

Hikaru Nakamura och Magnus Carlsen är affischnamnen, men i Chess.com:s turnering ingår gräddan av världseliten. Foto: Chess.com

Det flammade upp ett ordkrig i somras mellan Hikaru Nakamura och Magnus Carlsen när amerikanen sände Carlsens Chess 24-turneringar på sin egen Twitchkanal – med chess.com-loggan i tv-fönstret. Och dessutom samlade mångdubbelt fler tittare än vad Magnus Carlsen-ägda Chess 24 lyckades med på sin Twitchkanal.

1 325 tittare på Chess 24:s Twitchkanal. 16 793 tittare på Nakamuras Twitchkanal – med chess.com-loggan synlig under Lindores Abbey snabbschacksturnering i Magnus Carlsen Chess Tour på Chess 24. Det var just då bråket startade mellan världens två bästa blixtspelare. Foto: Twitch

Tvisten hamnade snart under rubriken ”Chess drama” på sociala medier och artisten Juga skrev till och med en låt om alla turer som du kan lyssna på här.

Juga gjorde låt om ”Chess drama”.

Allt kulminerade med att Magnus Carlsen hade premiär för en egen Twitchkanal ”Maskenissen”. Han startade ett konto på chess.com, drog på sig en t-shirt med texten ”Clever” och skulle i livesändning peta ner Nakamura som schackserverns högst rankade spelare.

Magnus ”Maskenissen” Carlsen spelade på Chess.com, men hade gjort en egen bakgrund så att det såg ut som att han var på Chess 24. Foto: Twitch

Carlsen nådde väldigt långt, men inte ända fram på de sex timmar han spelade. Sen raderade han kontot i sändningen och bedyrade att han aldrig mer skulle spela på chess.com.

Men nu är den norske världsmästaren tillbaka på Chess.com. Han finns med i startfältet i serverns onlineturnering Speed chess championships som startar den 1 november.

Vem hans huvudmotståndare blir? Hikaru Nakamura!

Och under tiden som följt efter den infekterade debatten har Nakamuras och Carlsens respekt för varandra växt i takt med att de två i högsta grad dominerat onlinescenen. Kanske blir Speed chess championships det sista beviset på att stridsyxan nu är nedgrävd.