Magnus Carlsens märkliga Twitch-sändning på onsdagsnatten

Publicerad 27 maj, 2020 av Ingemar Falk

Magnus Carlsen spelade på Twitch på onsdagsnatten.

På onsdagsnatten startade användaren Maskenissen sin tv-sändning på Twitch, och hade snart 5 000 tittare.

Och på tv-bilden kunde man se världsmästaren Magnus Carlsen spela. Högra halvan av tv-bilden visade Chess 24:s interface, och på vänstra halvan där han spelade sina partiet syntes ett bräde från en annan sajt. Jo, han spelade på chess.com.

Tydligen hade Carlsen också följt debatten om elitismen bland schackspelare som inte kommit 100 procent överens med streamarna från Twitch. Det har nog inte undgått någon vid det här laget att Twitchvärlden drabbats av schackfeber.

På Carlsens T-shirt stod orden ”Clever” = smart.

På diskussionsforumen på Reddit började genast spekulationer om detta var Magnus Carlsens svar på konflikten mellan honom och Hikaru Nakamura, vars Twitchkanal sänder från Magnus Carlsens Chess Tour. Magnus Carlsen som äger Chess 24 har startat touren, och Carlsen visade sin irritation när Nakamuras Twitchkanal visade en chess.com-logga i nedre högre hörnet. Och det blev inte bättre stämning när det visade sig att Nakamura hade många fler tittare än Chess 24.

Efter sex timmars spel och en förlust mot GM Eric Hansen gav Magnus Carlsen upp klockan 5.00 på morgonen, och avslutade sitt konto på chess.com.

Och då kom han med hela förklaringen – hans uppdrag hade varit att bli den högst rankade spelaren på chess.com. På bara 6 timmar kom han upp i rating 3156 innan förlusten mot Hansen, då norrmannen gav upp, och raderade sitt konto på chess.com. Han var då sajtens femte högst rankade spelare.

Vem som har högst rating på chess.com? Jo, Hikaru Nakamura med 3210.

Watch Blitz Chess Online from maskenissen on www.twitch.tv

Nakamura och Carlsen kommer för övrigt mötas i semifinalen i Lindores Abbey rapid challenge. Om inte den matchen redan hade hype nog.