Magnus Carlsens markering mot Hikaru Nakamuras tv-sändning

Publicerad 21 maj, 2020 av Ingemar Falk

Magnus Carlsens tweet på torsdagen. Foto: Twitter

Redan efter dag 1 uppmärksammade schack.se om Hikaru Nakamuras val att sända från Magnus Carlsen Chess Tour i Lindores Abbey rapid challenge – trots att han själv är med.

Till vänster Chess 24 på Twitch. Till höger tittarsiffrorna på Hikaru Nakamuras Twitchkanal där Robert Hess från chess.com var gästkommentator då Nakamura själv spelar i turneringen.

Hikaru kommenterade inte själv utan Robert Hess från chess.com gick in som kommentator på Nakamuras twitchkanal.

Hikaru Nakamura som på sistone blivit stor i streamervärlden i och med samarbeten med Esportstjärnor som xQc samlade tiotusentals tittare på sin kanal allt medan Chess 24 som lagt tio miljoner kronor på Magnus Carlsen Chess Tour bara fick se 1 300 på Twitch och 7 200 på YouTube (totalt 8 500 och bara hälften så mycket som Nakamuras tv-siffror).

Magnus Carlsens Tweet publicerades elva minuter före torsdagens spel i Lindores Abbey rapid challenge. Hikaru Nakamuras Twitchkanal valde ändå att sända från turneringen med Robert Hess och Alexandra Botez som kommentatorer.

Efter tredje dagens spel gick Chess 24 ut i ett meddelande och stödde Magnus Carlsen. Att Hikaru Nakamuras val att sända från sin Twitchkanal underminerar Chess 24:s möjligheter att popularisera schack:

Minnesgoda läsare kanske minns att Agon som tidigare hade VM-rättigheterna förde sig med samma argument när de ville ha “copyright” på dragen. Chess 24 var då den stora motståndaren mot detta, och menade att ingen företag kan “äga” schackdrag, och fick också rätt i domstol.