Nostalgitripp: Se och lyssna till folkets jubel när Kasparov blev världsmästare 1985

Publicerad 5 september, 2020 av Ingemar Falk

Garri Kasparov och Anatolij Karpov i VM-matchen 1985. Foto: YouTube

Det är nu 35 år sedan Garri Kasparov för första gången blev världsmästare i schack. I en rysk dokumentär från den tiden kan man återuppleva den elektriska stämningen och bevittna de stora åskådarmassorna i Tjajkovskijs konserthall i Moskva:

Garri Kasparov berättar i dokumentären att deras första maratonmöte 1984–1985 innehöll så mycket händelser att det räcker för ett halvt liv. Den matchen avbröts och återupptogs 1985 – då med max 24 partier.

Den stora skillnaden då, berättar Garri Kasparov, var att han hann plocka fram sin nya öppningsrepertoar. Ett arbete som startade redan 1981.

Det tog att bygga öppningskartotek innan datorerna blev starka i schack …