19-åriga WFM Ellen Fredericia Nilssen bjöd på största överraskningen

Publicerad 24 augusti, 2020 av Ingemar Falk

WFM Ellen Fredericia Nilssen. Foto: Twitch

Det blev blandad kompott för svenskarna i Offerspill SK:s Nordic Invitational. Förlust för Gustav Törngren, remi till Linus Johansson och en seger för Ludvig Carlsson.

Det innebär att Linus Johansson och Ludvig Carlsson ligger bäst till med 2 av 3 poäng. Gustav Törngren har 1,5 poäng före måndagens fjärde rond som startar klockan 17.00.

IM Linus Johansson som jagar sin sista stormästarnorm har ännu inte fått möta någon stormästare. Han behöver tampas med tre GM, och utöver det ta en hel räcka poäng för att klara bedriften.

En som på söndagen fick möta en stormästare och tog chansen var 19-åriga danskan Ellen Fredericia Nilssen. Hon är också schackstreamare på Twitch, och nära vän till paret Nils Grandelius och Ellen Kakulidis som också bor i Köpenhamn. En del svenska tittare känner säkert igen henne från sändningar där också Nils och Ellen varit med.

Ellen Fredericia Nilssen har 2102 i rating, och är WFM. Nästa mål blir att jaga WIM-normer. Kanske är hon på väg att göra det här i Offerspills turnering?

Här är hennes möte mot stormästaren Rune Djurhuus (2430), Norge. Partiet har datorevaluering som tyvärr automatiskt följer med vid nedladdning från Lichess som livesänder partierna.

Världsmästaren Magnus Carlsen satt i Offerspills studio även på söndagen, och här kan du se honom analysera Ellen Fredericia Nilssens chans att skaffa sig ett övertag efter Djurhuus 30. De2:

17.00: Live-TV, Offerspill Nordic Invitational