Linus Johansson inför första vanliga turneringen på flera månader: “Är nervös”

Publicerad 9 juni, 2020 av Ingemar Falk

Linus Johansson är den ene svenske IM-spelaren i Offerspill Invitational… Foto. Lars OA Hedlund

Svenska IM-spelarna Linus Johansson och Milton Pantzar samt FM Isak Storme börjar på onsdag sin första vanliga schackturnering sedan coronapandemin slog till mot världen i månadsskiftet februari/mars.

De ställer upp i Magnus Carlsen-klubben Offerspill Invitational som pågår 10–18 juni.

…den andra IM-svensken är Milton Pantzar. Foto: Lars OA Hedlund

Både Linus och Milton befinner sig i Norge och kan alltså ställa upp trots att inresereglerna har grusat förhoppningarna om att göra turneringen registrerad för FIDE-titlar. Tillräckligt många internationella spelare kan helt enkelt inte ta sig till Norge.

Turneringen kommer att sändas i live-TV, och bland kommentatorerna som dyker upp finns självaste Magnus Carlsen. Du ser sändningarna, och kan följa resultaten här på schack.se.

Det är en annorlunda spellokal som kommer att möta spelarna. Den anpassas efter de coronaregler som norska schackförbundet satt upp.

– Till exempel så är det bara spelaren vid draget som får luta sig över brädet, berättar Linus Johansson.

Hur är känslorna inför din första riktiga schackturnering på ett tag?

– Jag är oerhört glad att jag fått denna möjligheten och är faktiskt ganska nervös eftersom det var så längesen jag spelade riktigt schack nu, säger Linus Johansson.

27 spelare är anmälda och snittratingen är över 2300. Prispengarna är riktigt höga: 100 000 norska kronor. Det är klubbens sponsor Kindred som går in och hjälper till med den stora prispotten

Spelbolaget Kindred ville tidigare starta samarbete med norskt schack och ge 50 miljoner kronor – men samarbetsförslaget röstades ned på norska schackkongressen i fjol, vilket orsakade en hel del efterspel då Magnus Carlsen lämnade norska schackförbundet. Carlsen har däremot lovat att representera Norge i lagmästerskap, så utträdet blev mer en symbolisk handling.

Den norske världsmästaren har därefter lagt energi på att ge unga talangfulla schackspelare en ekonomisk möjlighet i sin nystartade klubb Offerspill SK där just Kindred är huvudsponsor.

Offerspill är i dag Norges största schackklubb med 281 medlemmar. Norges schackförbund har 3 600 medlemmar i vuxen ålder – i paritet med vuxna medlemsantalet för svenskt schack.

10-18 juni, kl 17.00: Live Offerspill Invitational