VM-utmanaren gav upp vinstförsöken mot Pia Cramling – efter 129 drag

Publicerad 11 mars, 2020 av Susanna Berg Laachiri

VM-utmanaren Aleksandra Gorjatjkina försökte i 129 drag vinna mot Pia Cramling. Foto: David Llada/FIDE

Det blev ett dramatiskt och långt parti när Pia Cramling mötte VM-utmanaren Aleksandra Gorjatjkina som svart i rond 8 i Lausanne.  Det var svårt att föreställa sig det scenariot med tanke på det mittspel som tidigt uppkom i partiet.  Ingen skulle nog ha blivit förvånad om det blivit en tidig handskakning och tidig remi.  Så blev dock knappast fallet! 

Man måste ge en eloge till Aleksandra Gorjatjkina som i en helt jämn stämning trollade fram dynamik och sakta tog sig mer och mer in i ställningen. 

Man måste också ge en eloge till Pia Cramling som försvarade sig mycket väl.  Dock var slutspelet som uppkom vunnet för Aleksandra men med några minuter kvar på klockan är det inte lätt att ta de rätta besluten.  

I ställningen här nedan hade Aleksandra Gorjatjkina som vit sista chansen att spela Lg6 för att enligt datorns förslag försöka byta bort svarts springare. Men hennes löpare stannade för tidigt i 74:e draget.

Efter 129 drag bjöd ryskan remi då hon insåg att det fanns inte helt enkelt mer att göra. Ingen snabbremi direkt med andra ord. 

På Fides hemsida skriver Yannick Pelletier om partiet och om den svenska legendaren som Pia Cramling kallas här Lausanne. 

Tuff fight mellan Pia Cramling och Aleksandra Gorjatjkina. Foto: FIDE

Tydligen var Pia Cramling så trött efter partiet att när hon stoppade ned sina saker i handväskan efter partiet råkade hon även lägga ned en vit löpare.

Ingen märkte det och allra minst Pia själv.  Först lite senare blev det upptäckt av domaren som fick tillbaka löparen under middagen.  Det visar bara hur trött man kan bli av schack! 

Pia Cramlings man, Juan Bellón, är på plats i Lausanne. I högerhanden bär Pia Cramling handväskan där en pjäs hamnade av misstag efter partiet. Foto: David Llada/FIDE

Ju Wenjun vann som svart  mot Alina Kasjlinskaja. Därmed tog regerande världsmästaren sin första vinst i turneringen och uttryckte i kommentarerna efter partiet hur lättad hon var att vinna ett parti.  

Alina Kasjlinskaja åkte därmed ned från ledningen och istället tog sig Nina Dzagnidze upp i ledning tillsammans med Aleksandra Gorjatjkina på 5 poäng vardera. 

Pia har 4 poäng och möter på onsdagen Alexandra Kostenjuk som vit. Det logiska är naturligtvis att satsa på vinst då Alexandra har haft en tuff turnering och inte verkar vara helt i form.  Hon ligger just nu på sista plats efter ännu en förlust i går, men å andra sidan är det en jämn turnering och det finns inga lätta motståndare.  

Live 15.00: Cramling–Kostenjuk Ställningen