Nepomnjasjtjij vinner igen i rond 6

Publicerad 24 mars, 2020 av Martin Lokander

Nepomnjasjtjij har besegrat världstrean Ding Liren och är på god väg att bli ny världstrea. Foto: Maria Emelianova / FIDE

Nepomnjasjtjij har tagit ett stadigt grepp om Kandidatturneringen efter att ha besegrat Ding Liren med de vita pjäserna. Nepomnjasjtjij fick in en fin förberedelse mot Ding, som satte sitt hopp till en h-bonde som trycktes ned till h3. Partiet var dock inte fläckfritt, då Nepomnjasjtjij tillät en vacker remikombination som även Ding missade.

Anish Giri har vunnit sitt första av 20 partier i Kandidatturneringen. Foto: Maria Emelianova / FIDE

Den andra spelaren som vann var Anish Giri, som vann sitt första parti i Kandidatturneringen någonsin, efter 20 försök. Det satt dock långt inne, Aleksejenko hade många chanser att få till en remiställning men gjorde det svårt för sig. Till slut tog sig Giri in i ett springarslutspel med 3 bönder mot 2 bönder på samma sida, vilket förstås ska vara enkel remi. Tröttheten tog ut sin rätt och Aleksejenko gjorde till slut bort sig efter mer än 6 timmars spel.  Ett mycket tufft resultat för Aleksejenko som får försöka samla kraft till resten av turneringen.

Gristjuk gick in i en förberedelse från Caruana och hamnade än en gång med mer än en timme under på klockan. Caruana fick viss press men Gristjuk spelade solitt nog trots lite tid på klockan och höll remi utan större problem.

Wang Hao släppte ännu ett vunnet slutspel, denna gång mot Vachier-Lagrave. Foto: Lennart Ootes / FIDE

Till slut var det Wang Hao som fick liten fördel när han tog sig in i ett Grünfeld-slutspel med Maxime Vachier Lagrave. Slutspelet kan till och med ha varit vunnit men Maxime, som är oerhört erfaren i Grünfeldställningarna, lyckades få upp någon typ av blockad med springaren på d6. Wang Hao försökte länge ta sig in och testade allt i ställningen, men fransmannen höll tungan rätt i mun.

På tisdagen är det fridag och rond 7 fortsätter på onsdag med Caruana – Wang, Vachier Lagrave – Nepomnjasjtjij , Ding – Aleksejenko samt Giri – Gristjuk. I ledningen finner vi helt klart Nepomnjasjtjij som tagit hela 4,5 poäng på 6 ronder, 1 poäng mer än Vachier Lagrave. Det blir därför extra spännande att se fransmanenn möta Nepomnjasjtjij med de vita pjäserna. Skulle Nepomnjasjtjij vinna även det partiet blir det oerhört svårt att se hur någon ska hindra honom från att utmana Magnus i nästa VM-match.

Ställning Nils Grandelius analyserar Fakta om turneringen