Mörk dag för Pia Cramling efter olycklig miss

Publicerad 12 mars, 2020 av Ingemar Falk

Efgter en lugn start tog bde Pia Cramling (t v) och Alexandra Kostenjuk risker i deras möte i nionde ronden. Foto: David Llada/FIDE

I onsdagens nionde rond i Lausanne fick Pia Cramling tidigt bekvämt spel mot Alexandra Kostenjuk och hade betydande fördel som vit.  Några drag i fel ordning tillät dock Alexandra att utjämna och ställningen som uppkom var remibetonad.  Så remiartad och urvattnad att man kände att det bara var en tidsfråga innan remin var ett faktum.  Det visade sig dock att ödet ville annorlunda…

Båda spelarna började ta risker och ställningen började ändra karaktär. Pia var den som blev mest pressad men fick som vanligt beröm i studion för sin förmåga att hålla ihop en ställning och hitta försvarsresurser. 

Här är partiet:

Ett mycket intressant slutspel och synd att det skulle bli så tråkigt slut. Man rekommenderade i studion att studera detta slutspel och det är bara att hålla med.  

Ett annat maratonparti som också utspelade sig var det mellan Ju Wenjun och Nina Dzagnidze. Ju Wenjun fick upp en farlig angreppställning som vit och stod mycket bättre.  Nina neutraliserade dock angreppet effektivt och bytte damer för att komma ned i vinnande slutspel.  Det blev ett studieartat springarslutspel och efter 82 drag fick Ju Wenjun sträcka fram handen och ge upp.  

En mycket fin och imponerande seger av Nina Dzagnidze! Hon går därmed upp i ensam ledning på 6 poäng eftersom Aleksandra Gorjatjkina spelade en mycket snabb remi genom dragupprepning, på endast två minuters spel mot Marie Sebag. Det gör att Aleksandra ligger ensam två på 5, 5 poäng.  

En av höjdpunkterna i dagens rond 10 blir naturligtvis mötet mellan regerande världmästarinnan Ju Wenjun som svart mot just Alexandra Gorjatikina VM-utmanaren  Ju Wenjun har inte visat bästa form i denna turnering och Alexandra förefaller väl rustad med tanke på sin snabbremi i gårdagens rond och bra resultat i turneringen.  Oavsett det kommer säkert bli ett laddat parti som handlar om mycket prestige och revansch. 

Pia som nu står på 4 poäng har svart mot turneringens yngsta deltagare, 20-åriga Zjansaja Abdumalik . Zjansaja som fick komma in som reserv i turneringen har spelat bra och ligger på 5 poäng och måste vara mycket nöjd med sin insats. Hon har visat att hon tycker om att offra och att spela på angrepp.   Kan mycket väl bli så i dagens parti.  Å andra sidan har Pia –förutom  den olycksaliga missen i går – visat prov på både kreativt försvar och god teknik.   

Live kl 15.00: Cramling–Abdumalik Ställningen