Maxime ifatt Nepomnjasjtjij efter halva turneringen

Publicerad 25 mars, 2020 av Martin Lokander

Nepomnjasjtjij var uppenbart väldigt besviken under onsdagen. Foto: Maria Emelianova / FIDE

7 ronder är spelade i Kandidatturneringen, 7 ronder återstår. Turneringen har nästan helt och hållet handlat om Nepomnjasjtjij, men i den sjunde ronden fick han grus i maskineriet.

Fransmannen Maxime Vachier-Lagrave, som hoppade in i turneringen som förstereserv endast en vecka innan, var väl förberedd trots att Nepos val av Winawer-varianten i Franskt inte borde varit alltför väntat. Nepomnjasjtjij  valde felaktigt att stänga damflygeln med …c4 vilket gav Maxime en fri hand på kungsflygeln vilket han utnyttjade optimalt. Maxime gjorde inga misstag och är nu i delad ledning med just Nepomnjasjtjij efter halva turneringen har spelats. Glöm inte att se Grandelius utmärkta analyser av partiet i länken nedan.

Trots kollapsen mot Giri lyckades Aleksejenko komma ikapp och till och med pressa Ding med de svarta pjäserna. Foto: Maria Emelianova / FIDE

Om Ding Liren skulle ha någon chans för en framskjuten placering i år skulle han ha behövt besegra en Kirill Aleksejenko som är färsk från en av sina jobbigaste slutspel i karriären mot Anish Giri två dagar sedan. Det verkar dock inte som att det vill släppa för världstrean och det var snarare Aleksejenko som var närmast något, även om det aldrig var någon större fara. Remi är ett rättvist resultat och absolut skönt för Aleksejenko att spela ett bra parti.

Fabiano Caruana använde sig av Ryskt som huvudvapen mot Magnus Carlsen i VM-matchen 2018 och det var säkert utifrån de förberedelserna som han valde att utmana Wang Hao i Ryskt. Fabiano gick in i ett känt slutspel men fick väldigt lite och om något var det Wang Hao som fick lite press med de svarta pjäserna. Caruana försvarade sig dock väl, men är säkert missnöjd över sitt spel de senaste ronderna.

Anish Giri försökte sitt bästa att tänka ikapp Alexander Gristjuk, men lyckades inte riktigt. På brädet fick dock Anish väldigt lite och det var snarare Gristjuk som pressade något i ett slutspel men precis som i de övriga remipartierna krävdes bara något försiktigt försvarsdrag från Giri för att bärga remin.

Det är alltså Nepo och MVL som är i toppen efter 7 ronder på 4,5 poäng. Det är en poäng mer än klungan i mitten på 50 % som består av Caruana, Wang, Giri och Gristjuk. Rond 8 spelas under torsdagen kl.12 och då är det samma lottning som i rond 1 med omvända färger. Då möts alltså Caruana – Vachier Lagrave, Wang – Ding, Nepomniachtchi – Giri samt Aleksejenko – Gristjuk.

Ställningen efter 7 ronder Nils Grandelius analyserar Kandidatturneringen avbryts