KANDIDATTURNERINGEN AVBRYTS

Publicerad 26 mars, 2020 av Ingemar Falk

Fabiano Caruana och Kirill Alekseenko och de övriga har spelat färdigt i Kandidatturneringen. Foto: FIDE

FIDE meddelar på torsdagsmorgonen att Kandidatturneringen i Jekaterinburg avbryts med omedelbar verkan. Åttonde ronden skulle ha spelats i dag, torsdag, klockan 12.00

Ryssland stoppar all flygtrafik på fredagen, och då går det inte att fortsätta turneringen. Deltagarna, funktionärerna, journalisterna och de få åskådarna behöver packa väskorna och ta de sista planen hem.

Det är dags för enda åskådaren på bild, Tata Steels chefsorganisatör Jeroen van den Berg, och journalister att resa hem. Kandidatturneringen avbröts på torsdagen. Foto: FIDE

Kandidatturneringen har nått precis halvägs och rond 8–14 kommer att spelas senare i år.

FIDE-presidenten Arkadij Dvorkovitj har skrivit detta meddelande:

”I dag meddelade ryska federationens regering att Ryssland den 27 mars avbryter flygtrafiken med andra länder utan att ange några tidsramar.

FIDE kan inte fortsätta turneringen utan garantier för spelarnas och funktionärernas säkra och snabba hemkomst. I denna situation och på grundval av klausul 1.5. Regler för kandidater Turnering, beslutade FIDE-presidenten att stoppa turneringen.

Den kommer att fortsätta senare, och exakta datum kommer att meddelas så snart som den globala situationen relaterad till COVID-19-pandemin tillåter.

Som det anges i de speciella reglerna som överenskommits med spelarna före turneringsstarten, ligger resultaten av de sju omgångarna som spelats fast. Turneringen kommer att återupptas i med samma spelare med början med åttonde ronden.

FIDE vill tacka spelarna, tjänstemännen, volontärerna och hela teamet med arrangörer, inklusive Rysslands schackförbund och huvudpartnern i turneringen – SIMA-Land.”

Så var ställningen efter 7 ronder FIDE:s meddelande