Jämnt i toppen i damernas Fide Grand prix

Publicerad 5 mars, 2020 av Ingemar Falk

Harika Dronavalli med de vita pjäserna imponerande stort på det sätt hon vann över regerande världsmästarinnan. I bakgrunden syns Anna Muzytjuk spela sitt vackra offerparti som vit mot Marie Sebag. Foto: David Llada/FIDE.com

[LIVE] 15.00: Damernas FIDE Grand Prix. STÄLLNINGEN: [Lausannes GP]

Från den fridfulla inledningen i första ronden har partierna i Lausanne väsentligt ändrat karaktär. Precis som i första ronden är det hård kamp men nu börjar vinsterna ta form och visa sig på brädet. Bland annat fick världsmästaren Ju Wenjun duka under för Indiens stormästare Harika Dronavalli.

Vi åskådare kan bara tacka och ta emot då vi bjuds på spänning, och lärorika partier under ledning av de båda kommentatorerna i studion GM Michail Gurevitj samt WGM Keti Tsatsalasjvili.

Pia Cramling spelade en stabil remi i ett välspelat parti Maria Muzytjuk. Med tre remier på de tre första rondern mot starka spelare är det en bra start för Pia.

Dagens parti utnämndes i kommentatorstudion till partiet mellan Anna Muzytjuk som vit och Marie Sebag. Efter endast 15 drag hade en otrolig ställning uppkommit på brädet där det såg ut som var svårt att räkna alla pjäser som stod i slag. Lägg därtill till det originella faktum att rutan g5 var en nyckelruta som slutade med att vit vann svarts dam. Ett väldigt kreativt och fantasifullt parti av Anna Muzytjuk.

Här kan du se partiet:

Om detta parti var dagens parti var partiet mellan Harika Dronavalli som vit mot regerande världsmästarinnan Ju Wenjun, också en klar kandidat till den titeln.

Fyrspringarspel är känt för att vara en väldigt remibetonad öppning men sakta och säkert byggde Harika upp sin ställning. Några oförsiktiga drag från Ju Wenjun gjorde att hon fick se sig hamna i ett löparslutspel där alla hennes bönder var på samma färg som motståndarens löpare. Själv hade Harika Dronavalli föredömligt alla sina bönder på vit färg. Slutspelet var som hämtat ur en lärobok och det var ett mycket vackert och instruktivt parti vi fick se:

Det tredje vinstpartiet stod Alina Kasjlinskaja för som svart mot Alexandra Kostenjuk. Efter att länge haft en betydande fördel fann Alina en snygg taktisk kombination och kunde sedan avveckla till ett vinnande bondeslutspel. Även det ett fint vinstparti som rymde många finesser.

Just nu delar fem spelare ledningen på 2 poäng.

Pia med en halva mindre har svart mot en av dessa spelare på torsdagen, nämligen nyss nämnda Alina Kasjlinskaja.