Hårda kamper i Lausannes GP

Publicerad 7 mars, 2020 av Ingemar Falk

Nana Dzagnidze stod för femte rondens enda vinstparti i Lausannes GP. Foto: David Llada/FIDE.com

[LIVE] MÅNDAG, 15.00: Damernas FIDE Grand Prix. STÄLLNINGEN: [Lausannes GP]

Resultatet säger som bekant inte alltid vad som utspelar sig i ett parti. Så var också fallet i rond fem i Lausanne. Det var kamp på varje bräde och många taktiska förvecklingar. Trots det slutade alla partier remi utom ett. Undantaget stod Nana Dzagnidze för när hon besegrade Anna Muzytjuk.

“Jag vill flytta den d-bonden två steg”. Varje rond är en gäst på scen och gör det första draget. Pia Cramling visar vilket öppningsdrag hon tänkt sig i partiet mot Marie Sebag. Foto: David Llada/FIDE.com

Pia Cramling hade dock ett mer positionellt parti där hon kom en aning bättre som vit i öppningen mot Marie Sebag. Men partiet var balanserat. Det slutade med remi genom dragupprepning i ett jämnt damslutspel.

Desto vildare var partiet mellan Maria Muzytjuk som vit och Ju Wenjun. ”Extremely tactical” var ord som Michail Gurevitj utropade många gånger i studion under partiets gång. Maria Muzutjyk hade starkt angrepp och kunnat föra partiet till vinst men valde inte det mest effektiva. Partiet utmynnade i ett slutspel men även där fortsatta de taktiska förvecklingarna och Maria missade vinstfortsättningen och partiet slutade remi.

Rondens enda vinnare blev Nana Dzagnidze som var illa ute som svart mot Anna Muzytjuk. Även där ett svårspelat parti fullt av taktiska förvecklingar. Nana kämpade dock väl och vann partiet.

Extra starkt gjort med tanke på att hon förlorade på en grov miss i en jämn ställning mot Harika Dronavalli i ronden innan. Lätt att sådant spökar i bakhuvudet men här hade hon fullt fokus i de avgörande momenten.

Ledarduon spelade remi i ett balanserat parti. Det gör att Harika Dronavalli och Aleksandra Gorjatjkina forfarande leder på 3,5 poäng.

Ju Wenjun, den regerande världsmästarinna har inte haft någon bra turnering och ligger på 2 poäng.

Pia Cramling har 2,5 poäng och har i rond 6 svart mot just Ju Wenjun.