Chess.com anade att stormästaren Rausis fuskade – innan han åkte dit

Publicerad 20 mars, 2020 av Ingemar Falk

Igors Rausis fångades på bild när han satt och tittade i mobilen på toaletten mitt under pågående spel i Strasbourg Open. Foto: Wikimedia & Mostphotos

I en stort uppslagen artikel i New York Times om fusk i schack berättar Gerard Le-Marechal, som arbetar heltid med att scanna fuskmisstänkta partier på chess.com, att sajten tidigt misstänkte att stormästaren Igors Rausis fuskade. Och detta alltså innan Rausis togs på bar gärning under Strasbourg Open i somras.

Chess.com livesänder från turneringar och upptäckte via scanningsprogram oegentligheter i Igors Rausis partier. Men då turneringarna ansvarades av arrangörer på plats kunde inte Chess.com göra någonting. Men ingen på sajten var förvånad när Rausis fusk uppdagades.

Daniel Rensch, en av delägarna till chess.com, berättar att sajten hela tiden förbättrar sina program för att avslöja fuskare. Något som är speciellt viktigt nu när onlinespelandet skjuter i höjden på grund av inställda turneringar ute i världen med tanke på Coronaläget.

Men han vill inte gå in i detalj hur programmen fungerar. Att fuskprogrammen fångar spelare är en förutsättning för att chess.com ska vara en trovärdig schacksajt, och det vore en rejäl smäll om dataalgoritmerna läckte ut.

– Allt jag säger är att vi har så pass bra data att vi skulle vinna en rättegång om en spelare anmälde oss.

Daniel Rensch är noga med att poängtera att spelare som stoppats på grund av fusk inte offentliggörs med namn. Kontot blir avstängt efter en diskussion med spelaren.

– Även professionella schackspelare har erkänt, bett om ursäkt – och undrat hur de blivit avslöjade, säger Daniel Rensch.

Du kan läsa New York Times artikel här.

"Toalettbilden på Rausis är äkta" Tänk på det här när du vill anordna onlineturnering