Guide: Tänk på det här när du anordnar onlineturnering

Publicerad 18 mars, 2020 av Ingemar Falk

Schackspelandet på nätet har exploderat de senaste veckorna. Foto: Mostphotos

Coronaviruset har gjort att schackspelandet har flyttat från lokaler till nätet. Trycket på världens största schackservrar har aldrig tidigare varit så stort som nu.

Lichess.org kraschade på onsdagen när 65 000 spelare var inloggade samtidigt. Det är 30 procent fler än vad som normalt spelar på sajten samtidigt.

Även här i Sverige har det poppat upp arenaturneringar som spelats på Lichess. Schack.se har pratat med svenske moderatorn Whitedancingrockstar som ger dig tips om vad du ska tänka på när du anordnar en onlineturnering med svenska spelare.

Tips 1: Kontakta en moderator som kan övervaka turneringen:

– Där kan jag vara kontaktperson för klubbar och spelare som vill anordna en turnering på Lichess, säger Whitedancingrockstar. Man skickar helt enkelt ett meddelande till mig på Lichess.

– Det är också bra att ha hjälp av moderator om en spelare till exempel misstänks för fusk – och att man kan lösa sånt snabbt.

Tips 2: Sätt lösenord på din turnering:

– Alla turneringar som anordnas är synliga för alla på Lichess, men ifall man har ett lösenord så kan bara speciellt inbjudna se det. Lösenordet kan ju till exempel finnas med i en inbjudan som hittas i kalendern på schack.se.

– Då slipper man alla andra spelare, och risken för fusk minskar, fortsätter Whitedancingrockstar.

Hur stort är problemet med fusk?

– Ytterst litet, svarar Whitedancingrockstar. På en dag är det som mest 100 stycken som utesluts efter att ha fuskat. Det är en väldigt liten del av till exempel de 65 000 spelare som var inloggade samtidigt på onsdagen.

– Vi har program med algoritmer som ser över alla partier som spelas – och varnar programmet till 100 % så stängs spelaren av direkt. Ligger programmet på 90 % går vi moderatorer in och undersöker närmare.

Tips 3: Pröva något nytt – Team Battles

– Det är något nytt på Lichess som kallas Team Battles, man spelar för en klubb (max 10 per Arena) och möter personer från andra klubbar, säger Whitedancingrockstar.

– Sen måste man också skapa ett lag för sin klubb och alla som vill spela måste joina den, men det kan fixas enkelt på Lichess.

– Man möter inte sina egna, och man samlar poäng för sin klubb, det finns lite fler detaljer om hur det funkar, men i princip är det så det funkar.

– Det vore jättekul om någon kunde arrangera någon sådan tävling, men det beror mycket på om det finns intresse

Whitedancingrockstar kommer att följa och hjälpa till med två kommande arenaturneringar som arrangeras av Uppsala SSS.

Chess.com anade att stormästaren Rausis fuskade Anmäl dig till Arenaturnering på söndag kl 16