Briljant försvarsspel av Pia Cramling mot Anna Muzytjuk

Publicerad 4 mars, 2020 av Ingemar Falk

“Oj, såg Pia den räddningen?”, tycks Anna Muzytjuk tänka när svenskan hittade ett briljant försvarsdrag och klarade remi i andra ronden av FIDE GP i Lausanne. Foto: David Llada/FIDE.com

[LIVE] 15.00: Damernas FIDE Grand Prix.

I rond tre i damernas GP-turnering i Lausanne blev det ett mycket intressant parti mellan Pia Cramling som vit mot Anna Muzytjuk.

Partiet var länge både jämnt och dynamiskt men efter ett tag såg det som svartspelaren skulle få en avgörande fördel. Pia Cramling som är känd för sitt stabila spel och förmåga att försvara sig kämpade dock väl. I ett pressat läge hittade hon det korrekta draget nämligen att offra en bonde för att få ett slutspel med olikfärgade löpare.

Trots materiellt överläge med två bönder fick Muzytjuk tvingas inse att ställningen var omöjlig att vinna.
En mycket bra prestation av Pia som fick mycket beröm av Michail Gurevitj i kommentatorsstudion:

Notera ställningen på brädet. Fotografen David Llada har fångat ögonblicket precis innan Pia Cramling gör sitt starka torndrag som styrde in mot remihamnen. Foto: David Llada/FIDE.com

Michail Gurevitj framhöll både hennes stora förståelse och hennes förmåga att hitta ett kreativt försvarsdrag.

Här är partiet:

Denna rond färgades också av både välspelade partier och många remier. Till skillnad från förra ronden slutade två partier med vinster. Nana Dzagnidze fick in ett förkrossande angrepp som vit mot Zjansaja Abdumalik som slutade med en övertygande vinst för Nana.

Alexandra Kostenjuk hade länge en jämn ställning som svart mot sin landsmaninna Aleksandra Gorjatjkina. Ett alltför aggressivt torndrag ställde dock till det och slutade med att tornet blev instängt omgiven av bönder. Enda sättet att frigöra tornet var att offra en bonde.

Aleksandra Gorjatjkina visade segerpartiet i TV-studion. Foto: David Llada/FIDE.com

Det gjorde att Alexandra Kostenjuk fick – precis som Pia Cramling, se sig hamna i ett slutspel med olikfärgade löpare med två bönder under. Till skillnad från Cramlings parti var det lätt vinst för Aleksandra Gorjatjkina då hon hade två förbundna fribönder som inte gick att stoppa.

I rond 3 väntar en annan Muzytjuk för Pia då hon har svart mot Maria Muzytjuk, syster till dagens motståndare.