Anna Muzytjuk enda vinnaren i ny kamprond i GP

Publicerad 10 mars, 2020 av Susanna Berg Laachiri

Anna Muzytjuk (t h) besegrade Alexandra Kostenjuk. Foto: David Llada/FIDE

Det blev återigen många långa partier under onsdagens sjunde rond i FIDE Grand Prix för damer. Dagens enda vinstparti svarade Anna Muzytjuk för mot Alexandra Kostenjuk. Det var ett parti som länge var jämnt men där Alexandra Kostenjuk dukade under för löparparets styrka samt förlust av en viktig bonde. 

Av övriga partier stack ett ut ordentligt då mötet mellan Antoaneta Stefanova och Alina Kasjlinskaja slutade remi efter dragupprepning efter endast femton drag. Man var först lite förvånad i studion över ett så snabbt parti med tanke på fridagen innan men samtidigt ville ju säkert Alina Kasjlinskaja både spara energi för kommande partier samt befästa sin ställning i toppen. Man skojade också om att man faktiskt kan vara trött efter en fridag och att det inte är så konstigt som det låter. Lätt att tappa rutinerna samt att det gäller att hålla kvar fokus på turneringen och samtidigt kunna koppla av med något annat. 

Pia Cramling hade ett jämnt parti mot Nina Dzagnidze Trots merbonde var ställningen remibetonad och efter 57 drag enades spelarna om remi. 

Ett annat långt parti var regerande världsmästarinnans Ju Wenjun mot Marie Sebag.  I ställningen nedan har Ju Wenjun svart.  

Ju Wenjuns turnering i Lausannes GP har inte varit något att hänga i en guldram. Foto: David Llada/FIDE

Partiet som länge har varit remibetonat går nu inte alls att vinna. Löparen håller sig envist kvar på diagonalen för att offra sig på svart bonde om den börjar gå samt att det inte går att få bort löparen på något sätt av bevakningen av diagonalen. Partiet fortsatte 16 drag till och efter 81 drag för hela partiet  gav Ju Wenjun upp vinstförsöken med remi som resultat.  Det har inte riktigt varit Ju Wenjuns turnering så här långt med tanke på att hon inte vunnit ett enda parti samt ligger under femtio procent.  

Aleksandra Gorjatjkina och Alina Kasjlinskaja är fortfarande i delad ledning och har 4,5 poäng vardera.  Pia som har 3,5 poäng har svart mot Aleksandra Gorjatjkina i tisdagens rond 8.  En detalj är att Pia Cramling nyligen med sin dotter Anna Cramling kommenterade VM-finalen för damer där Gorjatjkina som bekant var utmanare.  Nu får de i stället mötas framför brädet.

Live kl 15.00 FIDE GP Ställningen i Lausanne GP