Schackduellen bakom kulisserna

Publicerad 15 mars, 2016 av Axel Smith

schackduellen-tvDen 5 januari möttes Sam Sevian och Nils Grandelius i Schackduellen, som direktsändes i Expressen-TV. Sändningen riktade i första hand in sig mot icke-schackspelare och i början tillkom 15 000 nya tittare varje minut. En nyhet var att spelarnas puls och hjärtrytm mättes och visades i monitorer på skärmen. Om detta skrevs en del i det senaste numret av TfS. Här kommer berättelsen från projektets initiativtagare, Ingemar Falk.

– Jag har varit ett fan av de norska TV-sändningarna av schack, främst för att de lyckats intressera gemene man. Min ambition med Schackduellen var att popularisera schack som TV-sport för fler än klubbspelare. Sändningen skulle innehålla färre schackvarianter och mer tyngdpunkt på spänningen som finns i snabbschack med tidsnöd och allt.

– Grundtanken var att Nils Grandelius skulle spela mot Jon Ludvig Hammer i spellokalen på Clarion Hotel. Tanken var att de skulle koppla upp sig mot idrottspsykologen Anders Nilssons program Heartmath så att publiken skulle kunna se vad som händer inom spelarna. Men Hammer kunde bara ställa upp en halvtimme och jag fick bryderier tills Armen Sevian mejlade mig och sa att hans son Sam Sevian skulle vara intresserad av Rilton Cup.

– Detta hände samtidigt som Bobby Fischer-filmen “Pawn sacrifice” hade biopremiär i Sverige. Här fanns ett frö till en schackduell!

– Jag tog kontakt med Expressen som nappade på idén: En schackduell mellan Sveriges bästa schackspelare Nils Grandelius och “USA:s nye Bobby Fischer”, Sam Sevian. Det säljande budskapet var klart, och nu gällde det att tillsammans med Expressen bygga ett program och hitta studiogäster. Jag ville ha ett allmänt samtal om schack före duellen, som en introduktion av spelet för den nye schacktittaren. Ett samtal om barn, skola, integration, företag, damschack och själva fenomenet med schack – vad är det som ger spelet sin tjusning? Sedan skulle sändningen byggas upp som en sportsändning med en stormästare som expertkommentator, och här bidrog stormästaren Pontus Carlsson till så mycket mer än bara sin prestation i TV-studion.

– Dagen före schackduellen hade Pontus fått nästan allt på plats för att Magnus Carlsen skulle delta i sändningen! Allt detta var hans förtjänst. Magnus skulle ha varit med via Skype, men tekniken strulade, så det blev via telefon i stället. Men tänk att få ha en världsmästare med i direktsändning i schack-TV i Sverige.

schackduellen-grandelius– De var intensiva timmar före sändningen. Rilton Cup avgjordes samtidigt och vi hann precis få klart med segerintervjun med Maxim Rodshtein innan jag, Pontus och Lucas Wickström kastade oss in i en taxi som tog oss till Expressens redaktion där schackduellen skulle både spelas och sändas. Två dagar innan hade Lucas kopplat upp brädet och vi hade bestämt kameravinklar. Vi valde att installera Chess24:s program som analysbräde. Det har ett känt problem att uppdateringen av dragen inte är så snabb som önskas, men fördelen är den inbyggda motorn och stapeln som visar vilken sida “som leder”, vilket skulle bli till hjälp för den mer ovana schacktittaren. Dessutom hade Anders Nilsson varit där och installerat sitt program för att mäta hjärtrytmen under partierna. Anders datorer gömdes nära väggen bredvid spelarnas ben.

– Efter taxifärden spelade jag och Lucas ett övningsparti medan all teknik kollades. Jodå, allt funkade. Därpå hade vi en kort sista genomgång av körschemat tillsammans med redaktionen och programledaren Anna Herdenstam som är ett riktigt TV-proffs med mångårig erfarenhet på TV 4.

– När första partiet startade, satt gästerna i studion, Lucas stod i spellokalen och redaktionen tog plats i kontrollrummet. Min uppgift blev att vara “springpojke” om något skulle bli fel med livebrädet, eller klockorna eller Anders datorer. Det är en speciell nerv under en direktsändning, och så skönt att all teknik funkade. Om en av sladdar hade glappat så hade det varit panik.

– Jag såg inte mycket av själva sändningen, men fick ett överraskande telefonsamtal mitt under parti 2. Det var TT.
“Hej. Du, vi följer det här på Expressen TV. Jävligt spännande. Kan inte du berätta vad som händer om det står 1–1, det här med Armageddon, och så..?”
Jag drog reglerna för TT, och lovade dem att säkra en intervju med både Sam och Nils efter schackduellen. Jag ringde efteråt upp TT och båda kombattanterna fick låna min telefon och prata med TT.
Den artikeln publicerades sedan i flera olika medier: Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, Dagens Industri med flera. Schackduellen trendade till och med på twitter – det vill säga det var ett av de “hetaste ämnena” som diskuterades av svenska twittrare.

Så hur det känns nu efteråt?
– 
Ja, visst såg jag mycket som kan slipas till nästa gång. Men för att lyckas måste man våga att misslyckas. För ett par timmar var svenskt schack i fokus hos Sveriges stora medier, och framför allt; det togs på allvar – som en TV-sport som vilken som helst. Och Nils är en väldigt bra representant för svenskt schacks fixstjärna tillsammans med Pia Cramling. De två är våra lysande stjärnor just nu och fungerar utmärkt som galjonsfigurer för barn att se upp till när steget att gå från skol- till klubbschack väntar.

– Denna kväll hade Mediasverige fått sin svenska stjärna i Nils Grandelius, och i utländsk schackpress fick jag många frågor om hjärtrytmsmätaren. Något nytt hade visats! Det jag tar till mig är “vanliga människors” reaktion på schacksändningen. Hur snabbt det gick, hur dramatiskt det var med klockan, och hur coola Sam Sevian och Nils Grandelius var.
schackduellen-sevian– Jag hoppas att Schackduellen samlade nya fans till spelet… sporten! Det var mitt främsta mål när jag först började fundera på detta koncept i somras.

– Och Nils kunde berätta att han fick uppleva något nytt – folk som skrek när han spelade: “När Sams klocka gick ner mot en sekund, då hörde jag folket i kontrollrummet ropa, sa han.”

– Slutligen vill jag tacka alla inblandade: Nils, Sam, Armen Sevian, Lucas Wickström, gänget bakom Heartmath, Evgenij Agrest, Christer Sturmark, Inna Agrest, Johanna Valentin, Pontus Carlsson och hela Expressens redaktion. De bevisade att direktsänt schack i svensk TV inte var ett omöjligt uppdrag!