Info om Elo-beräkning för uppskjutna och flyttade ronder

Publicerad 13 november, 2020 av Ingemar Falk

Tapio Tikkanen. Foto: Lars OA Hedlund

Coronapandemin har orsakat många förändringar med turneringsscheman. Ronder har antingen blivit uppskjutna eller flyttats.

Sveriges Schackförbunds ratingofficer Tapio Tikkanen informerar om Elo-beräkning för uppskjutna och flyttade ronder:

”Många klubbar flyttar planerade ronder till senare datum på grund av pandemin och restriktioner. Det är då viktigt att också se till att ronddatum ändras på Fide, annars går kanske inte tävlingen/ronderna att rapportera när de senare har spelats. Ändra också datum i medlemssystemet.

När en arrangör har beslutat att flytta ett eller flera av de från början anmälda ronddatumen måste detta därför också rapporteras till ratingofficeren. Han kan då ändra datum på Fide så att ronderna senare går att rapportera. Vid varje månadsskifte försvinner gamla tävlingar från vår åtkomst på Fide och går inte längre att rapportera.

När en tävlings avslutande ronder flyttas, så att längden blir mer än 90 dagar, måste de redan spelade ronderna rapporteras i samband med ändring av datum på Fide.”