Digitala distriktskongressen blev välbesökt – viktigt genrep inför stora onlinekongressen

Publicerad 17 augusti, 2020 av Ingemar Falk

Kongressen 2019 var som vanligt i en stor lokal under SM. Under detta speciella år blev det inget SM och kongressen kommer i stället att ske online den 4 oktober. Sveriges Schackförbunds Generalsekreterare Fredrik Lindgren berättar om söndagens distriktskongress som fungerade som ett genrep. Foto: Lars OA Hedlund

Sveriges Schackförbund har den 4 oktober sin uppskjutna kongress som liksom många schackturneringar inklusive SM ställdes in i somras på grund av pandemin.

Kongressen i oktober kommer att ske online via Zoom och GoPlenum.

Det är mycket av det tekniska som ska vara helt på plats då, så den digitala distriktskongressen på söndagen blev en bra övning.

– Det var en riktigt bra uppslutning med 35-40 representanter från nästan alla schackdistrikt i Sverige, säger Generalsekreteraren Fredrik Lindgren.

Tekniken blev en utmaning.

– Ja, vi lärde oss mycket hur vi ska bäst förbereda oss inför kongressen den 4 oktober.

Det som visade sig vara en större utmaning än man tidigare trott var att ha två roller i skarpt läge. Dels hålla i distriktskongressen, dels lösa det tekniska.

– Ja, en konkret sak vi nu gör till stora onlinekongressen den 4 oktober är att leverantören av onlinetekniken för röstningsförfarandet (GoPlenum) också har en representant på plats för att sköta det tekniska så kan vi andra fokusera på att genomföra kongressen på bästa sätt. Vi kommer också erbjuda grundläggande stöd till de deltagarna som inte är vana att använda Zoom.

Hur var upplevelsen för deltagarna?
– Vi kommer under veckan skicka ut ett frågeformulär till alla deltagarna för att fånga upp deltagarnas upplevelse ordentligt. Vi hade en talarlista som alla följde exemplariskt vilket skapade en bra ordning och disciplin i diskussionerna, vilket lovar gott inför 4 oktober. Framförallt så kommer vi som var med på testkongressen känna oss sig mer trygga inför kongressen när vi nu fått bekanta oss ordentligt med upplägget.

Handlingarna och instruktionerna för ordinarie kongressen 4 oktober skickas ut i slutet av denna vecka till distrikten.