Rekordmånga deltagare i SSF:s ledarutbildning

Publicerad 1 september, 2019 av Niklas Sidmar

Kursdeltagarna fångades oförhappandes på kort när de stod på bron mellan Allégatan och Södra Allén i centrala Hallsberg.

38 schackledare från cirka 15 olika klubbar tog sig i helgen till Hallsberg för att delta i förbundets nya ledarsatsning som startade 2018. Utbildningen genomfördes för första gången på två olika nivåer; Nivå 1 utgår från Steg 1 och 2 i Stegmetoden, IM Cor van Wijgerdens världsberömda pedagogik som lanserats i Sverige av kursledarna Fredrik Ljungheimer och Joel Sjöstrand. Nivå 2 utgår från Steg 3-4, och behandlar utöver träningsmaterialet även ledarrollen och pedagogiska situationer som man som ställs inför i en schackklubb.

Alla kursdeltagare fick under lördagen inleda med en intressant och för många i Nivå 2 efterlängtad föreläsning om barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsvariationer. Föreläsare var barn- och ungdomspsykolog Andreas Ohlsson, som även är ungdomsansvarig i SK Rockaden. Nivå 1-utbildningen var annars i stort sett oförändrad mot tidigare år, med drillande i hur man lägger upp undervisning för nybörjare upp till nya tävlingsspelare. Kursledarna vurmade för att ledarna ska vara noggranna med denna oerhört väsentliga del av schackutbildningen, men samtidigt ha kul och våga göra fel.

God stämning var det på kursen och en god stämning ska vi ha på alla klubbar i landet. För att vara en del av den ledarsatsning som Sveriges Schackförbund drog igång för ett år sedan rekommenderas ett besök på någon av dessa kurser som snart har nått 100 deltagare, vilka alla arbetar för schack i Sverige i olika klubbar och städer.