Iljumsjinovs ställning svag efter Fides kongress

Publicerad 16 oktober, 2017 av Niklas Sidmar

Den 13-14 oktober hölls internationella schackförbundets (Fide) 88:e kongress i Antalya, Turkiet. SSF:s ordförande Carl Fredrik Johansson var med på kongressen som tog flera viktiga beslut om kommande arrangörsorter, regelförändringar och annat. Det mest uppmärksammade beslutet var dock att man röstade om att be Fides president Kirsan Iljumsjinov att inte ställa upp till omval på nästa års kongress. Med rösterna 37-20 röstade kongressen ja till det förslaget, vilket betyder att presidentens ställning nu är väldigt svag.
– Under det senaste året har det på flera områden varit svårt för Fide att agera på grund av att president Iljumsjinov varit bojkottad i USA, säger Carl Fredrik Johansson. Jag tror det handlar om hans eventuella affärer med Syrien, men helt oavsett skälet har den konflikten ställt till stora praktiska problem som inte ser ut att försvinna.
– Iljumsjinov har länge varit kontroversiell, men också gjort mycket bra för schacket i världen. Fide är dock mycket viktigare än någon enskild person och därför vore det välgörande om detta var hans sista mandatperiod och någon annan kunde ta över.