Gotland bjuder in till schackturneringar i sommar

Publicerad 13 juni, 2024 av Sveriges Schackförbund

Hemsegården, här under årets skolmästerskap för låg- och mellanstadiet, är en av spelplatserna för årets sommarblixtar på Gotland. Foto: Lasse Linusson

Det blir en hel räcka med blixtturneringar i schack på Gotland i sommar. Lasse Linusson, ordförande i Gotlands Schackförbund, rapporterar:

Hörde jag från ännu fler som vill spela blixt på Gotland i sommar? frågar sig Lasse Linusson. Foto: Lars OA Hedlund

Åtta kvällar, med start tisdagen den 25 juni, är alla schackspelare välkomna att delta i Gotlands schackförbunds sommarblixt-turneringar. Den första tävlingen spelas i Röda Korsets lokal “Kupan” på Norra Hansegatan 14 i Visby. Den andra tävlingen, måndagen den 1 juli, spelas i Hemse på Hemsegården (biografen), Jacob Gråbergs plats 4, tävling 3 spelas i Visby och så vidare. Även Klintehamn och Träkumla blir spelorter. Mer detaljer finns att läsa på Gotlands SF:s hemsida gotlandsschack.uneson.se

Måndagskvällar är standard, det är alltså enbart den allra första tävlingen som spelas en tisdagskväll.

Tävlingarna startar kl 19.00 och kommer att vara registrerade för elorating. Gäster på ön från andra klubbar är som vanligt varmt välkomna att tampas med gotländska spelare. Klubbtillhörighet är inget krav, men ett önskemål (med tanke på elo-registreringen).

Betänketiden är 3 + 2 (3 minuter för vardera spelaren plus 2 sekunders tillägg för varje utfört drag). Turneringsformatet är beroende på deltagarantalet, men vanligtvis Berger (alla möter alla).

Samma kvällar, i samma spellokaler, arrangeras också – i mån av intresse – små separata juniortävlingar för barn och ungdomar som hellre spelar där. De tävlingarna eloregistreras inte. Det kanske ska påpekas att alla juniorer förstås är välkomna att delta i de “stora” blixtturneringarna.

Sommaren 2023 deltog 33 spelare från 10 olika klubbar i de då sju deltävlingarna. Ska det överträffas i år? 

Text: Lasse Linusson, ordförande Gotlands schackförbund

Gotlands hemsida