22 procent fler medlemmar på Gotland

Publicerad 5 april, 2024 av Ingemar Falk

Gotlands schackförbund ökade sitt medlemsantal med 22 procent från 2022 till 2023. Det framgick av verksamhetsberättelsen när distriktet genomförde ett välbesökt årsmöte i slutet av mars.

Lasse Linusson, ordförande Gotlands schackförbund, skriver om schackboomen på Gotland:

403 unika medlemmar (514 medlemskap). För många ”fastländska” distrikt kanske det inte låter så märkvärdigt. Men för Gotland, minst i många sammanhang, markerar det en kraftig vändning – som skett de senaste åren. Från 2022 till 2023 ökade medlemsantalet med 22 procent. Och jämför man med situationen för fem år sen har det skett en fyrdubbling, år 2019 fanns här endast 99 medlemmar.

Schacket växer konstaterar Sture Arrhed och Lasse Linusson, styrelseledamöter i både Gotlands schackförbund och snabbväxande klubben Hemse allmänna SK. Foto: Gotlands schackförbund

Förklaringen till denna positiva utveckling, där också bidragen från det offentliga flerfaldigats är satsningen på barn – och ungdomar. Från att juniorverksamheten i det närmaste legat i träda spelas nu schack på ett stort antal gotländska skolor, på träning med Visby SK och på Hemse allmänna SK:s familjebetonade klubbkvällar. 14 skolschackklubbar deltog i Yes2Chess (i skrivande stund deltar alltjämt ett gäng från Romaskolan, i väntan på utslagsomgång 3) med fina resultat (gruppspels-vinster för hälften av klubbarna).

Några dagar innan Gotlands schackförbund höll sitt årsmöte spelades länsfinalen av Schackfyran. Fyra skolor, ungefär 80 elever, deltog, vilket måste vara rekord för Gotland.

I de lite större sammanhangen, klubbtävlingar och inte minst distriktsmästerskap i blixt, snabbschack och klassiskt schack gör juniorer allt större avtryck. Några av de, hittills och just nu, främsta som kan nämnas är Visby SK-spelarna Ingemar Lindell, gymnasieelev, Albin Berglund Henell och Isidor Bandelin, högstadieelever, Hemse ASK-spelarna Elias Tengqvist, folkhögskoleelev och Jonathan Winberg, gymnasieelev. Och i de yngre årskurserna finns nu många aktiva.

En fin sak är också att distriktet nu har en andel på 37 procent kvinnliga medlemmar, jämfört med situationen för fem år sedan; inga alls.

Skolschackklubben “Havdhem Öja sexan” får illustrera kamratskap i schacket när det är som bäst! Foto: Gotlands schackförbund

På årsmötet den 24 mars i Visby deltog 22 personer, vilket jämförelsevis under åren är mycket, mycket bra. Speciellt inbjuden var idrottskonsulent Peder Wennersten från RF Sisu Gotland, med schack som ett av sina ansvarsområden. Roligt nog fanns ytterligare en idrottskonsulent från samma organisation på plats, Shamima Aktar, som tillsammans med sin dotter spelar schack i Hemse allmänna SK och nu deltog som representant för klubben.

Vi summerade 2023 på årsmötet; simultanschack med Pia Cramling, skollag-SM, distriktstävlingar, mycket populära sommar-blixtar, allt mer utvecklar samarbete med Rf SIsu, utplacering av uteschack, betydligt fler skolbesök, ytterligare ett lag i allsvenskt seriespel och annat att glädja sig åt. 

Isidor Bandelin, nybliven juniormästare i blixtschack på Gotland. Foto: Gotlands schackförbund

Traditionsenligt följdes vårt årsmöte av DM och junior-DM i blixtschack, som spelades i en gemensam Bergergrupp med 14 deltagare. Isidor Bandelin, Visby SK, vann med 7,5 poäng på 13 ronder juniortiteln med god marginal. Undertecknad lyckades med 11,5/13 försvara sin DM-titel, trots ett rejält spelöppningshaveri mot blivande tvåan Kenneth Holm. Visby SK.

Och nu rullar 2024 på i hög fart! Inlett med ”Schack i badet” i skolshackklubben Schack Matt SK:s regi, sedan har lokalt Schackfyran-rekord satts, liksom rekord i antalet Yes2Chess-klubbar. Samtidigt har ett antal juniorer gjort debut i allsvenskan. Det stundar lag-DM och lag-blixt-DM, ”Hållbar hälsa”-projektet på Wisbygymnasiet är framgångsrikt, klubbmästerskap spelas i Visby och Hemse i olika grenar, St Hansskolan i Visby ska till skollag-SM. Michael Wiander kommer till Almedalsbiblioteket och berättar om sin senaste schackbok för barn och det blir skolmästerskap för alla stadier i april.

Ingemar Lindell, lovande junior från Visby SK, har tagit ett stort ansvar för ungdomsverksamheten i sin klubb. Här på ungdomsledarutbildning i Västerås, i SSF:s regi. Foto: Gotlands schackförbund

Högt på önskelistan står, såklart, fler aktiva ledare. Men – visst finns det mycket att glädja sig åt, som nyss omvald ordförande för distriktet, ett förtroende jag är väldigt tacksam för.

Lasse Linusson, ordförande Gotlands schackförbund

Gotlands schackförbund