Gotland fick nytt uteschack – med stöd av RF-Sisu

Publicerad 8 november, 2023 av Ingemar Falk

Nytt uteschack på Gotlands Folkhögskola, ett samarbete mellan skolan, Hemse allmänna SK och RF Sisu Gotland. Foto: Lasse Linusson

Att Sveriges Schackförbund blivit invalt i RF-Sisu innebär nya möjligheter utöver stöd med ledarutbildningar för klubbar och distrikt. Samarbetet kan hjälpa till att lyfta schack på andra sätt också – som på Gotland.

Gotlands SF:s distriktsordförande Lasse Linusson rapporterar:

Gotlands Folkhögskola i Hemse har begåvats med ett nytt uteschack. Tack vare ett samarbete mellan skolan, Hemse allmänna SK och RF Sisu Gotland.

Sveriges schackförbunds samarbete med RF Sisu öppnar för nya möjligheter för schacket. På Gotland har vi i schacket redan gott stöd av denna idrottens bildningsorganisation (och de förhoppningsvis av oss). RF Sisu drog i gång Fritidsbanken i Klintehamn där det spelas schack och man har i flera fall stöttat projekt som Hemse allmänna schackklubb drivit.

Det sistnämnda har skett genom att RF Sisu Gotland fått Region Gotlands förtroende att administrera ”Regionmiljonen”. Det är en summa pengar, som namnet anger på en miljon kronor, som är till för att hjälpa idrottsrörelsen att vinna tillbaks barn och ungdomar som aktiva, efter det tapp som pandemin innebar för många klubbar och föreningar.

Schacket på Gotland har välkomnats som ansökare av projekt, redan innan dess att SSF blev medlem i RF Sisu i och med Riksidrottsmötets beslut i maj. Träningsmateriel och resa till skollag-SM har Hemse ASK fått finansiell hjälp med och i höst har RF Sisu godkänt ett projekt som fokuserar på ett uteschack i Hemse.

Folkhögskolan har anlagt ett “bräde” bestående av markplattor i olika nyanser. Hemse ASK har inhandlat pjäser och står för kringaktiviteter. RF Sisu har med projektmedel betalat för pjässatsen.

Schackspelet började användas omgående och har enligt samstämmiga rapporter från folkhögskolans personal lockat till sig nya utövare. På den officiella invigningen, som sammanföll med att schack stod på dagordningen för ”Folkans” kvällsprogram ”mitt i veckan”, kom ett trettiotal personer.

Femteklassaren och medlemmen i Hemse ASK Viktor Sinnemark gjorde första draget, i ett parti mot idrottskonsulenten på RF Sisu Gotland, Shamima Aktar. Snart föll dock mörkret och partiet fick fortsätta inomhus på det välbesökta schackeventet.

Shamima Aktar och Viktor Sinnemark gjorde första dragen ute, men fick sen krypa inomhus till ljus och värme när mörkret föll under invigningskvällen. Foto: Lasse Linusson