Spelare från tio klubbar var med i Gotlands blixtar

Publicerad 14 september, 2023 av Sveriges Schackförbund

Sommarblixtarna på Gotland blev populära event. Gotlands Schackförbunds ordförande Lasse Linusson rapporterar:

I Visby spelades tävlingarna i Röda Korsets lokal, som synes med gott deltagande från juniorer. Foto: Lasse Linusson

Sommarblixtarna på Gotland är populära. Och frågan är om det inte slogs en del rekord i somras. Då deltog 33 spelare, som representerade tio olika klubbar – från Limhamn i söder till Haparanda i norr. De första turneringarna dominerades av spelare från Hemse allmänna SK och Visby SK. Sedan tilltog konkurrensen – naturligt då ön är så populär att besöka under högsommaren, men guldmedaljerna (imaginära, men dock) stannade ändå på Gotland i alla sju tävlingarna, med tre olika segrare från Hemse allmänna SK och tre olika segrare från Visby SK. Kul bara det, med sådan spridning.

Johan Augustsson från den sistnämnda klubben var ensam om att vinna två turneringar, i en av dem, dubbelrondig med 10 deltagare, plockade han 17 av 18 poäng. Ett annat anmärkningsvärt resultat var det av Pelle Linusson, Hemse ASK, som i den fjärde blixten ”gick ren” med 16 poäng av lika många möjliga och distanserade Anders Nylén, Limhamn på 11,5 och Fredrik Mella, SK 64 Haparanda på 11.

Vi som arrangerade och deltog var väldigt glada över att se spelare också från Oskarshamn, Tyresö, Seniorschack i Stockholm, Säffle och Stockholms schacksällskap. Att få med även sådana här lite lättsammare turneringar i SSF:s tävlingskalender på schack.se tror vi ledde till en del nya bekantskaper och att tillfälliga besökare såg att chansen fanns att roa sig med schack.

Hemse: Pelle Linusson byggde staket vid en turnering i Hemse. Foto: Lasse Linusson

Notabelt på Gotland nu för tiden, det har tidigare påpekats, är juniorernas frammarsch. Tio juniorer deltog i tävlingarna, med bland annat en delad andraplats för högstadieeleven Albin Berglund Henell, Visby SK och en tredjeplats för Emil Viklund, Hemse ASK, som resultat. Ward Albashar, sjundeklassare från Hemse ASK, gjorde också fina resultat i de två turneringar han kunde delta i.

Parallellt med sommarblixtarna ordnades också två juniortävlingar. De vanns av Ivar Arnshav från Tyresö SK, som därefter, i likhet med andra juniorer föredrog att drabba samman med seniorerna.
Tävlingarna spelades på fyra orter. Såklart Visby och Hemse, där de aktiva klubbarna finns, men den här säsongen också i Klintehamn och i Träkumla.

Tävlingen i Klintehamn fick en speciell inramning. Samma dag som vi hade välkomnats till second hand-butiken och kafét Re:market för schackspel så hade de brunnit på orten, en brand i en byggnad belägen intill bostäder som hyser ukrainska flyktingar. Re:market hade åtagit sig att vara samlingsplats när flyktingarna inte kunde använda sina kökslokaler på grund av brandröken. Men ingen kom till skada och efter lite resonerande bestämde kom vi överens om att genomföra tävlingen som planerat.

Träkumla: Från den avslutande tävlingen, där Curt Andersson, Visby SK tog förstaplatsen. Foto: Lasse Linusson

Den avslutande blixten, i Träkumla hemma hos Gotlands SF:s webmaster Marcus Uneson, blev mycket trevlig med 14 deltagare, varav sex juniorer. Och kanske allra trevligast för Curt Andersson, Visby SK, som vann turneringen före Fredrik Mella och Marcus.

Vi kommer igen nästa sommar och välkomnar alla schackvänner att delta!

Text:
Lasse Linusson, ordförande Gotlands schackförbund