Succé med författarbesök och simultan – och mer väntar

Publicerad 3 mars, 2022 av Ingemar Falk

Michael Wiander läser ur sin bok, Foto: Lasse Linusson

Michael Wiander var på besök på Gotland för att prata om sin schackbok.

Här är Lasse Linussons rapport från eventet:

Tisdagen 1 mars kom Michael Wiander, författare till barnboken ”Lång rockad” om schackklubben Draken till Hemse bibliotek på södra Gotland. Och evenemanget blev rena succén, det kom 30 personer för att lyssna och utmana Stockholmsmästaren.

Michael Wiander far land och rike kring med sin bok och för Gotlands schackförbund passade det som hand i handske med ett besök från honom under sportlovsveckan, där förbundet samarbetar med Region Gotlands bibliotek om evenemang i Visby och på Hemse.

På Almedalsbiblioteket i Visby lördag 5 mars blir det tillfälle att utmana spelare från Visby SK och andra, att gå kurs för nybörjare oavsett om man är barn eller vuxen och lyssna på föredrag om klassiska partier, med fokus på spelare från Ukraina.

Och på Hemse bibliotek var det alltså Michael Wiander som svarade för underhållningen – och det på bästa tänkbara sätt. Han berättar om sina egna schackupplevelser, ödmjukt och ogenerat, läste högt ur boken och drog analyser om… drakvarianten, vad annars?

14 spelare utmanade Michael Wiander i en simultan. Foto: Lasse Linusson

14 barn ställde upp i den simultan som Michael Wiander bjöd på, där en remi eller rentav en vinst hade gett en signerad bok i pris. Ingen lyckades med det, men fint spel och bra motstånd bjöd bland andra Walter Funk och Tilde Nyqvist, medlemmar i Schack Matt SK på Högbyskolan, Walter även i Hemse allmänna SK. Och allra bäst, tyckte Michael, spelade klubbkamraten från HASK, Tobias Ekholm går i årskurs 7 på Klinteskolan – så bra att han trots en slutlig förlust ändå belönades med en bok.

P4 Gotland sände direkt. Foto: Daniel Fabregat, Julia Wiberg/Sveriges Radio

Evenemanget uppmärksammades också i P4 Gotland, som både sände direkt och redigerade samman ett nyhetsinslag som du kan lyssna på här nedan:

Text och foto: Lasse Linusson