Nu tar också tjejerna plats i gotländskt schack

Publicerad 23 februari, 2022 av Ingemar Falk

Minimatch landet mot staden? I vilket fall Irma Sinnemark, Schack Matt SK mot Debora Nordin, Visby SK närmast kameran och Nora Duse, Schack Matt mot Tor Järborg, Visby. Från en paus under skol-SM i Helsingborg. Foto: Lasse Linusson

Schacket lever och frodas på Gotland. Lasse Linusson, ordförande i Gotlands schackförbund, skriver här en rapport som andas optimism:

När man summerar schackåret på Gotland hittar man mycket att glädjas åt. Och inte minst handlar det om att nu tar flickorna och kvinnorna plats. Det var inte en dag för tidigt.

Nog för att det funnits kvinnor på Gotland, här som annorstädes, som flyttat pjäser. Men så sent som för två år sedan fanns inte en enda kvinna i medlemsregistret, som då räknade 99 medlemmar, varav 40 juniorer. År 2020 var det 16 flickor och kvinnor registrerade bland de nu 134 medlemmarna. Året 2021, som vi nu utvärderar, räknar vi till 240 medlemmar i Gotlands schackförbund, GSF, fördelat på 86 seniorer och 154 juniorer. Kvinnorna och flickorna är nu 69 till antalet, vilket motsvarar 29 procent.

TV-serien “The queen’s gambit” har nog bidragit i viss mån. Möjligheten för flickor att spela med i Pia Cramling & co:s tjejtävlingar har varit en inspirationskälla. Men framför allt är det nog arbetet med skolschack som gett resultat.

Ylva Körkander Åslund, klasslärare för årskurs 6 på Högbyskolan, Hemse och kassör i skolschackklubben tillsammans med Irma Sinnemark och Ella Öjefors, försjunkna i sina digitalt spelade partier. Foto: Lasse Linusson

När en grupp elever från sexan på Högbyskolan i Hemse, medlemmar i skolschackklubben Schack Matt SK och från Visby SK drog till skol-SM i Helsingborg var fyra av de sex spelarna flickor. I de återkommande skollovs-turneringarna, tio hitintills, som GSF ordnat på plattformen lichess har Debora Nordin och Tor Järborg från Visby, liksom Nora Duse från Schack Matt vardera tre, Elena Dalström också Schack Matt SK, en. De unga juniorerna Debora, Nora och Tor var alla med och krigade med seniorspelarna om DM-titeln och avgjorde samtidigt ett junior-DM som Tor vann.

Ett exempel till: i den digitala höst-56ans kval med 361 elever från 18 skolor stupade årskurs sex, Högbyskolan, på att för få i klassen kunde delta (Schackfyrans regler där poängen delas på de som är inskrivna i klassen). Men Irma Sinnemark tog sju raka vinster och slutade individuellt femma. Och bland de 35 som lyckades bäst i turneringen återfanns sju från Högbyskolan i Hemse; fyra pojkar och tre flickor.

Nora Duse tar sig an två motståndare under ett träningspass i klassrummet. Foto: Lasse Linusson

På skolorna där schacket kommit i gång är det allt som oftast kvinnor som bär upp engagemanget, ser till att det tränas och spelas och sköter administrationen av Yes2Chess och andra tävlingar.

I helt nybildade (november 2021) Hemse allmänna SK, som vid årsskiftet hade 29 medlemmar, finns grundskoleelever, folkhögskoleelever, yrkesverksamma och pensionärer, sju av medlemmarna är kvinnor/flickor. Yngst var vid bildandet sex år, äldst 77.

Henrik Duse och Jonny Österlund, engagerade föräldrar, applåderar spelet. Men tyst, det är ju schack. Foto: Lasse Linusson

Vad mer? Ja, några (men inte alla) av de traditionella mästerskapen har genomförts, trots pandemin – och deltagandet har efter gotländska mått mätt varit gott. De välkända traditionella klubbarna Burgsvik Alva SK och Visby SK spelar seriespel i allsvenskan, den senare klubben har deltagit i Sweden Chess Team Battle. Utbudet av turneringar på nätet har varit omfattande (37 i GSF:s regi, säkert lika många i Visby SK:s regi). En större publik propagandadag för schacket har genomförts – och mer i den vägen planeras.

Och – vi har fått en ny hemsida. Kolla gärna på gotlandsschack.uneson.se

Text & foto: Lasse Linusson

Gotlandsschackets nya hemsida