Visst är det extra härligt att spela på ett kafé, och sen gå ut i solen och njuta av… schackanalyser!
Lasse Linusson, ordförande i Gotlands schackförbund skriver om schackdagen på Petesgården på ön:
“Gotlands schackförbunds och Petesgårdens gemensamma satsning på ett lättsamt schackevenemang lördagen den 11 september blev lyckad!
Ordet succé ska man väl använda med försiktighet, men arrangemanget, som ingick i kulturarvsdagarna, blev välbesökt av gamla och unga, män och kvinnor, nybörjare och erfarna spelare, gotlänningar och turister.
På gården, belägen i Hablingbo socken på södra Gotland, pratades den här dagen svenska, ungerska, arabiska, engelska, och förmodligen ännu fler språk. Men framför allt pratade man det universella språket schack!
Henriett Csikos och Robert Balogh,som arrenderar museigården från Gotlands museum och driver kafét där schackspelarna höll till, är riktiga schackentuiaster och hade ordnat med en fin liten utställning och dukat upp både schackbräde och – till kaffet -schackrutor.
Gotlands schackförbund hade med sig schackspel, klockor, tidskrifter och flygblad att dela ut, liksom ett sortiment böcker (där Robert och Henriett med sitt ungerska påbrå raskt fick syn på Judit Polgar på ett omslag – vissa förbindelser har funnits).
Folkhögskoleeleven Julia, till synes på rask frammarsch vid brädet, erbjöds låna romanen Queen´s gambit, men se den hade hon redan läst. Så istället blev det en volym om hur att förbättra sina spelöppningar. Abdallah från skolschack-klubben Schack Matt sken som en sol och yngre syskon, som tids nog nog fångas upp i samma klubb, visade samma entusiasm.
Ur högtalarna strömmade Howlin Wolf’s raspiga stämma (han var ju utgiven på Chess records). Möjligheten fanns, men vi ordnade ingen regelrätt turnering, i stället spelades det fria partier och alla verkade nöjda med det.
Undertecknad pratade lite kort om schack-möjligheter på ön och visade några klassiska partier.
Karolina Östeman, lärare i svenska som andra språk och sekreterare i skolschack-klubben Schack Matt SK, berättade lite om just skolschacket. Till underhållningen bidrog också ett-årige sonen Felix, som med förnöjsam min sorterade de offrade pjäserna från Adolf Anderssens odödliga parti på demonstrations-brädet.
Henriett och Robert har redan uttryckt önskan om att evenemanget görs till tradition. Vi i Gotlands schackförbund är mycket tacksamma för deras insats och lär ju utan tvekan nappa på det förslaget!
Gotlands schackförbund kommer framöver, troligen redan i höst, att ordna fler evenemang i samma anda.”
Text av Lasse Linusson, ordförande Gotlands schackförbund