Dam-EM rond 6: Pia satte bort pjäs

Publicerad 29 juli, 2013 av Axel Smith

Pia Cramling spelade ut sin ryska motståndare och fick en överlägsen mittspelsställning. I drag 24 offrade hon en löpare, men den gick inte att slå på grund av en gaffel på tornet och kungen. I drag 25 offrade hon löparen på nytt, med samma poäng. Den här gången fungerade det emellertid inte – kungen kunde gardera tornet. Pia gav upp direkt. Jag tror att hon är glad att det är ytterligare ett parti innan vilodagen, så att hon får nya drag att tänka på.

Det är lång väg till toppen – 2 poäng och 49 placeringar. Med tanke på att Pia kommer att få dålig kvalitetspoäng krävs antagligen 7½ poäng för en World Cup-plats, vilket innebär 4 poäng på de 5 avslutande ronderna. Men det kan gå!

Georgiskan Nino Khurtsidze vann på toppbordet och leder ensam före en jagande kvintett. I rond sju möter hon fjolårets mästare Valentina Gunina. Pia är vit på bord 21 mot WGM Carmen Voicu-Jagodzinsky (2296), Rumänien.

Europeiska Schackunionen (ECU) har ett uttalat mål att göra sina arrangemang mer professionella och EM klarar definitivt alla krav. Hemsidan är ett föredöme med livestreaming från både spellokalen, kommentatorsrummet och presskonferenserna, många livepartier men också intervjuer, ett stort bildgalleri och en pgn-fil med samtliga partier som publiceras strax efter rondslut.
ECU:s huvudkontor ligger just i Belgrad, vars mest omskrivna schackarrangemangen är returmatchen 1992 mellan Boris Spassky och Bobby Fischer, som för övrigt sa att han kunde ge en pjäs i förgåva till alla kvinnor och ändå vinna. Det är synd att han aldrig behövde äta upp det uttalandet.
Axel Smith

Livesändning dagligen 15.30 – glöm inte att klicka på kugghjulet!
Resultat / Turneringshemsida (photocredits)