Problemen för damernas FIDE Grand Prix fortsätter

Publicerad 13 maj, 2023 av Ingemar Falk

Ukrainas schackstjärna Anna Muzytjuk har dragit sig ur FIDE:s GP-serie där nu två ryskor ser ut ta kvalplatserna till Kandidatturneringen. Foto: David Llada/FIDE

Det är ett vingklippt startfält som samlas i Nicosia, Cypern den 16 maj för att spela den fjärde och sista GP-deltävlingen i damernas FIDE Grand Prix.

Ingen av de ukrainska systrarna Anna och Maria Muzytjuk är med. Inte heller Elizabeth Pähtz, Tyskland, och Zhansaya Abdumalik, Kazahkstan, kommer till start. Alla fyra hoppade av den kritiserade deltävlingen i Indien i mars – och när de nu inte är med i GP-avslutningen förlorar de också möjligheten att kvalificera sig till damernas kandidatturnering.

Pähtz och Abdumaliks avhopp bottnade i missnöje mot arrangemanget. I fallet med Anna och Maria Muzytjuk handlar det om att de avbröt sitt GP-deltagande i protest mot att ryska spelare tillåts av FIDE att vara med i GP-serien.

Nu ser i stället tre ryskor ut att bli de som slåss om de två kvalplatserna till Kandidatturneringen: Aleksandra Gorjatjkina och Katerina Lagno som spelar under FIDE-flagg samt Aleksandra Kostenjuk som nyligen gått över till schweiziska schackförbundet.

Just nu är Jiner Zhu, Kina, i totalledning men hon har redan spelat sina tre GP-tävlingar och väntas bli upphunnen av den ryska trion.

 • Totala GP-poängen inför sista deltävlingen 16–27 maj:
  1) Jiner Zhu, Kina, 308 p.
  2) Aleksandra Gorjatjkina, FIDE, 263 p.
  3) Aleksandra Kostenjuk Schweiz, 250 p.
  4) Katerina Lagno, FIDE, 245 p.
 • Så delas poängen ut i varje GP-deltävling:
  Ettan: 160 p.
  Tvåan: 130 p.
  Trean: 110 p.
  Fyran: 90 p.
  Femman: 80 p.
  Sexan: 70 p.
  Sjuan: 60 p.
  Åttan : 50 p.
  Nian: 40 p.
  Tian: 30 p.
  Elvan: 20 p.
  Tolvan: 10 p.
Läs mer om massavhoppen