Den första workshopen för damschack ägde rum i Stockholm under Rilton och arrangerades av FIDE i samarbete med Stockholms Schackförbund. Anastasia Sorokina som är ordförande för FIDE commision for Women’s Chess fungerade som moderator för hela arrangemanget.
Workshopen var uppbyggd på det sättet att inbjudna talare berättade vad schacket betytt för dem och och hur de nått sina mål genom att hitta olika roller i schackvärlden. Efter detta avslutades det med en simultanföreställning och blixturnering.
Dana Reizniece-Ozola som är VD för FIDE inledde talarstolen och började med att berätta att just Stockholm betydde mycket för henne eftersom hon blev inbjuden till en damturnering där för många år sedan. Turneringen gick bra och Dana vann sina första prispengar i schack och drömmen om en karriär inom schack tog fart. Nu hände även massa annat i Danas liv som hon berättade om och visade foton från. Många exempel på hur hennes liv som schackspelare kunde användas som hjälp inom andra områden av livet som exempelvis hennes politiska karriär som tidigare finansminister i Lettland.
Efter detta var det dags för Sveriges stormästare och världsstjärna Pia Cramling att berätta om sig själv och vad schacket betytt i hennes liv. Pia hade mycket att berätta och många tankar att dela med sig av. Bland annat fick vi se bilder från schacktävlingar och Pia berättade även om sin dotter Anna och hur Anna stannat kvar i schackets värld men valt en annan väg som schack-influencer och framgångsrik streamare.
Detta att välja en annan väg inom schack var ett tema för många talare. Ulkar Umudova berättade om hur hon lyckades nå sitt mål att bli en internationell domare. Anastasiya Karlovich, journalist och fotograf, delade med sig av sina erfarenheter både från intervjuer med schackspelare, och visade sina bästa foton som handlade om schack.
Ofelia Thörnqvist som är damschacksansvarig på Sveriges Schackförbund gjorde en utförlig presentation både av sig själv och vad schacket har gjort och betyder för henne samt om arbetet med damschack i Sverige.
Anastasia Soronkina tackade för denna presentation och gjorde kommentaren att de punkter som Ofelia tog upp för att kunna öka antalet kvinnliga spelare var något de själva diskuterat inom FIDE och såg som oerhört viktiga i det fortsatta arbete för att utveckla damschack.
Efter det var det dags för lite andra aktiviteter i form av simultan och blixtturnering.
En bild från blixturneringen.
Dana Reizniece-Ozola hade mycket att säga om schackets betydelse i sin presentation. Hon tog också upp att det inte finns något hinder för att inte kvinnor ska kunna ägna sig åt schack i samma utsträckning som män. Det är många tankemönster och sociala faktorer som påverkar som vi måste ändra på för framtiden.
År 2022 var det år som FIDE lät deklara som damschackets år. Året har nu passerat men arbetet och viljan att föra damschacket framåt fortsätter.