Damträningsgruppen fick inleda schackfesten på Kulturhuset

Publicerad 12 april, 2022 av Susanna Berg Laachiri

En samlad gruppbild på deltagarna under damträningen. Längst ut till höger ser vi stormästaren Juan Bellón som håller i träningen. Foto: Lars OA Hedlund

Man har glädjande nog gjort en satsning på att lyfta fram schack under våren på Kulturhuset i Stockholm. Med tanke på att det är damschackets år har man valt att lägga ett extra fokus på damschack. Det gjorde att damträningsgruppen som träffas regelbundet en gång i månaden, nu fick äran att inleda schackfesten.

Damträningsgruppen är en pågående projekt av Sveriges Schackförbund och leds av stormästaren Juan Bellón. Från början var det tänkt enbart för Stockholm, men i takt med att träningen har digitaliserats har möjligheten öppnats med deltagare från hela landet.

Kändes som ett trevligt initiativ att få ha träningen på en så pass central och händelserik plats som Kulturhuset. Vi var ganska många – inklusive undertecknad – som trotsade den pågående snöstormen för att ta del av denna händelse.

Koncentrationen för att lösa problem var på topp som vi ser på bilden nedan.

Vad är det rätta draget i ställningen och här gäller det att fundera ordentligt .. Foto: Lars OA Hedlund

Träningen gick till på det sättet att det visades olika ställningar på en stor datorskärm. Lösningen fick vi sedan skriva ned på papperet och då fick vi veta om vi gjort rätt eller inte.

Har jag gjort rätt ? En av deltagarna lämnar fram sin lösning till Juan och väntar på att få svar. Foto : Lars OA Hedlund

Våra träningstillfällen består alltid av varierande ställningar. Både praktiska sådana som vissa slutspelsställningar ,samt även en del lite mer fantasifulla för att visa på schackets magi och skönhet. Så blev det även denna gång då matnyttiga varianter varvades med detta fantasifulla problem. Vit vid draget håller remi.

Här ser vi två av deltagarna fundera på problemet som är uppsatt på datorskärmen. Foto: Lars OA Hedlund.

Sammanfattningsvis kändes det som en lyckat och uppskattad arrangemang. Positivt nog kom det också några nya kvinnliga deltagare. Självklart kan detta skapa nyfikenhet när schacket får möjlighet att stå i centrum på en sådan plats som Kulturhuset. Detta därtill att man kan njuta av utsikten över Stockholm och ta något att äta i restaurangen på Panorama.

Utsikten över huvudstaden i sprakande färger från Kulturhuset mitt i city. Foto: Lars OA Hedlund

Schackfesten fortsätter som sagt som under våren. Nästa torsdag 21 april kan den som vill prova sina vingar, och spela simultan mot stormästaren Pia Cramling. Pia kommer att spela mot tio spelare åt gången.

Pia är som en bekant en stark och van simultanspelare och det var inte längesedan hon höll en simultanföreställning som obesegrad i Monaco. Ska hon kunna fortsätta så… Finns det någon som kan besegra vår schackmästare ?

Information om schackfesten Program och tider under schackdagarna