Revansch för fuskanklagade 17-åringen

Publicerad 30 december, 2021 av Ingemar Falk

Bibisara Assaubajeva. Foto: FIDE
Solozjenkin. Foto: Wikimedia commons

IM Bibisara Assaubajeva, Kazahkstan, är den stora överraskningen i VM-tävlingarna i Warszawa. Hon kom tvåa i damernas snabbschack-VM och leder nu damernas blixt-VM inför avslutningen på torsdagen.

Samtidigt är framgångarna en upprättelse för 17-årige Assaubajeva som 2018 anklagades för fusk och var ett ärende hos FIDE etiska kommitté.

FIDE friade henne, och senare stämde hennes familj den ryske stormästaren Jevgenij Solozjenkin som kommit med anklagelserna, och familjen vann i rätten i Moskva.

Solozjenkin dömdes av Moskvarätten att ge familjen Assaubajeva en offentlig ursäkt, och han var då redan avstängd av FIDE.

Samtidigt passade familjen på att flytta tillbaka till Kazahkstan från Ryssland där de bott några år.

Jevgenij Solozjenkins dotter Elizaveta är född året innan Bibisara Assaubajeva, och de möttes i en rad ungdomsmästerskap. Det var under ett av dessa mästerskap – ungdoms-VM 2018 i Urugay – som Elizavetas pappa Jevgenij kom med anklagelserna mot Bibisara Assaubajeva.

Som alla schackspelare vet finns ingen möjlighet att hinna med “misstänkta” toabesök under snabbschacks- och blixtturneringar.

Här under VM i Warszawa har Bibisara Assaubajeva visat sin styrka vid brädet utan att mötas av nya fuskanklagelser.

Det blev silver i damernas snabbschacks-VM, och inför torsdagens avslutande åtta ronder i blixt-VM leder hon på 8 poäng, och är en poäng före favoriterna Humpy Koneru, Indien, och Aleksandra Kostenjuk, Ryssland.

Assaubajeva och Kostenjuk möttes i blixt-VM på onsdagen. Så här gick det:

Finalrundorna i blixt-VM startar klockan 14.00, och du kan följa allt live här.

14.00: Dam-VM i blixt Resultat