Rapport från Dam-Weekend med schack och gemenskap högt på programmet

Publicerad 16 december, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Sällan man man ser så många kvinnliga schackspelare samlade. Alla deltagare med Pia Cramling i mitten. Foto: Lars OA Hedlund

Dam-Weekend som hölls på Elite Palace Hotell i Stockholm under den gångna helgen kändes som ett lyckat och uppskatt arrangemang. Ett program där inte bara schack stod på agendan utan också betoning på sociala aktiviteter för att lära känna varandra.

Som tidigare berättades inleddes fredagkvällen med mingel, och därefter tog Pia Cramling över med en frågesport om schack samt problemlösning i grupp. På lördagen fortsatte Pia med träning. Deltagarna var indelade i två olika träningsgrupper efter spelstyrka och den grupp som inte hade träning kunde hålla till i hotellets fina SPA-anläggning.

Pia hade ett bra och genomarbetat träningsprogram. Det kan vara svårt att undervisa många med skiftande spelstyrka. Faktum var att det fanns både spelare från landslaget med och de som inte spelat så många turneringar. Pia lyckades väl med den uppgiften. Det ledde också till diskussioner under de gemensammma måltiderna, om just hur viktigt det är få med träning som en faktor att öka motivation och schackintresse.

Nämnas bör ju också hur unika och lyckligt lottade vi är i Sverie som har en spelare som Pia som coachar och stöttar de kvinnliga spelarna. Det vore en sak om Pia hade lagt sin egen karriär på hyllan men Pia är ju i högsta grad en aktiv spelare i världseliten. Ett exempel på det är att redan dagen efter arrangemanget satte sig Pia planet till Spanien för att spela med i en stormästarturnering.

Det var som sagt skiftande schackliga erfarenheter bland de 18 deltagarna. Tanken bakom Dam-Weekend var ju bland annat att lättare ta steget till schackets värld på ett lite mjukare sätt än en större öppen turnering.

För Karolina Pahlén från Wasa SK som vi ser på bilden nedan var det hennes första turnering.

Karolina i spellokalen . Foto: Lars Oa Hedlund

På frågan om hur hon blev intresserad av schack berättar Karolina med dessa ord.

“Jag har haft schack runt omkring mig sedan barndomen, med en pappa som varit en aktiv spelare och dessutom jobbade med schackdatortidskriften PLY. Jag minns att jag tyckte det var ganska trivsamt med schacksammanhangen redan då men det var ju bara gubbar! Så jag spelade med pappa hemma ibland och det var det. Först under pandemin började spela mer på allvar. Det blev ett sätt att både använda tiden hemma till att lära sig något och även att umgås med pappa när det inte gick att ses IRL. Varje tisdag var spelade vi på lichess och pratade igenom partierna på telefon efter. Eftersom jag verkligen inte tycker om att förlora började jag träna intensivt för att ha en chans i partierna. Nu är jag fast i schackets värld!”

En fin beskrivning,, och intressant med tanke på att precis som för så många andra växte Karolinas intresse för schack under pandemin.

Dam-Weekend var Karolinas första schacktävling någonsin och hon tillägger att det kändes som ett bra och tillåtande sammanhang att göra premiär .

På frågan vad hon tar med sig från Dam-Weekend nämner Karolina nya bekantskaper , nya träningsammanhang och inte minst massa pepp från gruppen. Erfarenheten att ha tävlat är också viktigt då det sänker tröskeln att vara med i nästa tävling.

Många av deltagarna gav också uttryck för hur bra det kändes att få träffa varandra och lära känna varandra. Förhoppningsvis kan detta ge uppkomst till ett naturligt nätverk och vi kan få se fler kvinnliga deltagare på kommande turneringar.

Att få bekanta sig med varandra var en del av konceptet för Dam-Weekend. Foto Lars OA Hedlund

På lördagkvällen anordnades det en gemensam middag och efter det hade Pia en simultanuppvisning. Det var 13 deltagare och Pia var säkerheten själv och vann vartenda parti och ingen kunde rubba henne.

En snabbschackturnering gick också av stapeln under helgen med sju ronder. Den vanns av Viktoria Johansson från Kristallens SK som var klar vinnare redan inför sista ronden med sex vinster. Emellertid fick hon se sig besegrad i sista ronden av Lavinia Valcu från Solna SS. Lavinia kom därmed trea i turneringen. En mycket stark och imponerande prestation! Lavinia som fyllde 12 år under turnerinig går starkt framåt och är aktiv både i träningsgrupper och att spela turneringar.

Här ser vi bild på toppmötet mellan Lavinia och Viktoria närmast kameran. Bland åskådarna ser vi också Pia Cramling. Foto : Lars OA Hedlund

Tvåa kom Eva Jiretorn från Kungstornet på samma poäng som Lavinia.

På bilden de tre pristagarna. I mitten vinnaren Viktoria Johansson, t. v Eva Jiretorn och t. h Lavinia Valcu. Foto: Lars OA Hedlund

Ett speciellt pris til den bäst placerade orankade spelaren delades också ut. Det priset tog av Amelie Valcu från Solna SS.

Amelie tog pris som bästa orankade spelare. Foto: Lars OA Hedlund

Idén till Dam-Weekend kommer ifrån Ofelia Thörnqvist som är damschacksansvarig på Sveriges Schackförbund. Ofelia ska ska ha mycket ära för detta samt hennes arbete med att hålla i alla trådar både före och under arrangemanget.

Ofelia hade en viktig nyckelroll för arrangemanget. Foto: Lars OA Hedlund

Ofelia berättar hur bra detta kändes och att detta är något hon väldigt gärna vill göra om. Något som de som svarade på den utskickade enkäten instämmer i. Svaret är tydligt att man vill ha Dam-Weekend som ett återkommande arrangemang.

FiDE har ju proklamerat att 2022 ska bli damschackets år. Med denna Dam-Weekend som avstamp känns det verkligen som vi har tagit ett steg i rätt riktning!

Resultat shabbschacksturnering