Schackfestivalen för kvinnor blev ett uppskattat evenemang

Publicerad 19 maj, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Inna Agrest t. v var i spetsen för det svenska damlaget, samt var även kommentator under helgens arrangemang. Susanne Ellerstrand gjorde bra i ifrån sig i den öppna tuneringen. Foto : Lars OA Hedlund

Under den gångna helgen anordnades en schackfestival för kvinnor av Tysklands schackförbund samt det europeiska schackförbundet. Arrangemanget blev lyckat och välbesökt med runt 800 deltagare.

Det var ett späckat program med många aktiviteter under dessa dagar. Förutom öppna turneringar bjöds det på föreläsningar, träningsklasser, och simultanuppvisningar.

Bland föreläsarna fanns bland annat Sverige-bekanta Elisabeth Pähtz från Wasa SK. Vår egen Inna Agrest från Team Pelaro Alingsås SS kunde vi få se som kommentator i sin egen twitch -kanal under simultanuppvisningen av Petra Papp.

I de öppna turneringarna lyckades Susanne Ellerstrand från Engelholms SK bäst med en sjätteplacering. Susanne var aktiv under festivalen och spelade med i alla individuella turneringar, och var även med i det svenska damlaget.

Den stora finalen på programmet var nationskampen på söndagskvällen som blev en kamp mellan 15 olika lag. Det blev Österrike som gick segrande ur striden. Sverige hade bra uppslutning i laget med 17 kvinnliga spelare och slutade på en åttonde plats. Inna Agrest var i spetsen för laget och blev bästa poängplockare.

Turneringen bevakades stort på olika sätt. Bland annat hade Norges Schackförbund sina stormästare Aryan Tari och Frode Urkedal som kommentatorer i en sändning på twitch. De hejade fram sitt norska lag samt även intervjuer med spelarna.

En annan flitig bevakare var schacksiten Chessdom som också berömde arrangemanget och kallade det en kombination av en briljant ide och perfekt organisation. De tillägger också att de hoppas det kan bli en återkommande tradition. Helt övertygad om att alla som tagit del av denna festival bara kan instämma.

Hemsidan för schackfestivalen Inna Agrest kommenterar Referat från Chessdom