Pia Cramling om saknaden efter SM – och att spela schack online samt tankar inför framtiden

Publicerad 7 augusti, 2020 av Susanna Berg Laachiri

Pia Cramling som intervjuas i artikeln. Bilden är hämtad från Damernas GP i Lausanne.
Precis efter denna turnering ställdes alla schackturneringar in. Foto: David Llada/FIDE.com

Pia Cramling är stormästare och var förra året en av de mest aktiva spelarna i världseliten när det gällde mest antal spelade partier under 2019.   Detta år var också ett år med många turneringar inplanerade och starten blev Gibraltar Masters i januari.   I mars var det dags för FiDE GP turnering, en kvalificeringsturnering i VM för damer som ägde rum i  Lausanne i Schweiz.

Föga anade man då, när turneringen slutade i mitten på mars, hur inte bara schacklivet, utan tillvaron i stort skulle förändras. Det skedde snabbt på grund av den pågående pandemin.  Turnering efter turnering lades ned och i skrivande stund har man så smått börjat med vanliga turneringar igen. Det är dock oklart när allt kommer att bli som det var förut.

Pia lever tillsammans med Juan Bellón från Spanien, även han stormästare och deras dotter Anna 18 år.  Anna spelar också aktivt och är en landets bästa juniorer.  Förutom det  har  hon på kort tid startat en kometkarriär med sin egen twitchkanal om schack.   En mycket populär sådan som nu har 21 975 följare.  Det är med andra ord en familj där livet präglas starkt  av schack.

Hur lever man som professionell schackspelare  och stormästare i en pågående pandemi med obefintliga turneringar?  Det berättar Pia för oss och delar samtidigt med sig av sina tankar kring att spela schack online och hur hon ser på framtiden.

Hur tillbringar du och familjen tiden under dessa speciella omständigheter?

– Anna har haft ett ganska normalt liv även om hon fick ha skolundervisning på distans de sista månaderna innan sommarlovet.  Juan och jag kom hem i mitten av mars från GP-tävlingen i Lausanne och efter det har vi hållit oss hemma.  Vi har valt att hålla oss i karantän nästan hela den här tiden. Reser ingenstans, träffar inga kompisar. Men för några veckor sedan åkte Anna och jag på en kort semester här  hemma  i Sverige. Det var underbart att ha ett någorlunda normalt liv under några dagar. Men hemma igen så har vi fortsatt på samma sätt.

Hur känns det att inte ha spelat  SM i år och hur många SM har du spelat totalt ?

– Jag saknar SM. Det är en väldigt speciell tävling med så många spelare man känner sedan lång tid tillbaka och att så många deltar ger en riktig festivalstämning. Anna och jag har spelat nästan alla år sedan 2011 och de senaste åren har även Juan varit med i Veteranklassen. När vi alla kan vara med tillsammans blir det naturligtvis mycket roligare och det är de tävlingar jag gillar mest.   

Hur många SM jag har spelat ? Det var ingen lätt fråga att besvara.  Första gången var 1976 och då var jag med på allt, SM-lägret och spel båda veckorna. Sedan blev tre gånger till innan jag 1981 fick vara med i SM-gruppen och där har jag spelat nu 17 gånger om jag räknat rätt.

SM har alltid betytt mycket för Pia . Här ser vi henne i hård kamp mot Nils Grandelius från Sverigemästarklassen när SM spelades i Sunne år 2015. Foto Lars OA Hedlund.

Vad tycker du om spela schack online i jämförelse med vanligt schack på fysiska platser?  Ser du några fördelar respektive nackdelar?

– Fördelen är förstås att det är så bekvämt, så lätt till hands, bara att koppla upp sig och spela.

Som träning, om man sedan går igenom sina partier är det utmärkt. Jag förstår att många blivit bitna men tyvärr trivs jag inte själv så mycket med att spela online. Jag har svårt att spela på samma sätt som vid brädet, det blir mycket mer ytligt.

Online är partierna av naturliga skäl väldigt korta, så tiden har en mycket större betydelse och jag har alltid varit en långsam spelare, det är absolut inte bra online. En stor nackdel är att man skalar bort hela den sociala biten, man sitter vid sin dator och vet knappt om vilka andra som deltar i samma tävling.  Det blir lite trist. Men om man vill kan man försöka kommunicera med sina motståndare efter partierna så det är naturligtvis lite upp till var och en.  

Tyvärr fuskas det mycket, även i partier som inte gäller något alls. Det är den tråkigaste delen av online schacket.

Du är engagerad i svensk damschack och håller tillsammans med Polina Otto från Sveriges Schackförbund regelbundet en damträff online.  Tror du att spela schack online är något som kan utveckla svenskt damschack

– Ja alla gånger! Det som hänt de här månaderna med en boom av online schack i olika former har förstås varit positivt för alla och även för damerna. Både att spela online och att mötas online är viktigt.  

Det behövs många tävlingar, träningar och event av olika slag, som engagerar tjejerna. Nu har det varit några – vänskapsmatcherna mot Filippinerna och Norden  samt landskamp mot Danmark.   

Damträningen i Stockholm och Damträffen.  Det kanske finns fler men det här är de som jag känner till.

Man ser att det har hänt saker men det behövs mer. När vi möts på nätet så ökar förhoppningsvis också intresset att ses vid brädet (när man nu kan göra det!) att spelarna blir mer aktiva och att man får kompisar och inte behöver känna att man är ensam, vilket är lätt hänt i Sverige när det är så ytterst få kvinnor som tävlar.  

Jag har Frankrike som ett föredöme när det gäller att få tjejer att spela schack. Även nu när schacket flyttats online så är Frankrike i framkant.  Jag har kontakt med en kvinna som arrangerar tävlingar, matcher och mästerskap för flickor och kvinnor två gånger i veckan och har precis hållit sin 40:e tävling under pandemin.  Det tycker jag imponerar!

Damschack är alltid något som Pia har stöttat och tagit sig tid för . Direkt från Gibraltar Masters kom hon till Elite Hotels Open i Växjö för att specialcoacha de kvinnliga deltagarna som deltog där. Ett uppskattat initiativ! Foto Lars OA Hedlund.

Pandemin har slagit hårt mot dig och andra som precis som du är professionella schackspelare. Önskar du att du att Sveriges Schackförbund hade kunnat ge stöd till er i eliten?

– Elitkommittén tog kontakt i början av pandemin för att se om de kunde stötta på något sätt. Det tyckte jag var fint, att de brydde sig.  Mer än så kan förbundet knappast göra.

Vad har du för tävlingar inplanerade framöver ?

– Jag kommer att vara med i Online OS. Jag gillar upplägget att alla nationerna måste ha tjejer och juniorer i lagen. Det är något jag uppskattar hos Fide att när man arrangerar inkluderar man damerna hela tiden.

Det blir spännande att se hur det går för laget och jag får se om jag kan få mig själv att trivas med online schack.  Det är den enda tävling jag vet att jag säkert spelar, så det är ett väldigt konstigt läge, att inte veta något alls om framtiden! Flera tävlingar OTB har förstås flyttats fram till nästa år och en del tävlingar vet man inte än om de går, så det är bara att avvakta och hoppas på bättre tider.    

Hur ser du på framtiden och när tror du att turneringslivet  kommer igång i Sverige igen med vanliga tävlingar?

– Elitseriesammandraget och Superettan ska spelas nu i september har jag hört. Det blir i så fall en mjukstart för OTB även om enstaka tävlingar redan har hållits. Jag ser att väldigt många arrangörer har tvingats ställa in så det kommer att ta tid innan schacket är tillbaka på det gamla sättet helt och hållet.